Lukšić sjutra u posjeti Vatikanu - Volim Podgoricu

Lukšić sjutra u posjeti Vatikanu

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić sjutra će zvanično posjetiti Vatikan, a jedan od glavnih ciljeva te posjete biće razmatranje mogućnosti da papa Franjo dođe u Crnu Goru.

Prema platformi za posjetu šefa crnogorske diplomatije Vatikanu, Lukšić će pitanje posjete pape Franja Crnoj Gori pokrenuti nakon što je predsjednik države Filip Vujanović u januaru ove godine poslao pozivno pismo poglavaru Svete Stolice.

Kako se navodi u platformi koju je usvojila Vlada, planirano je da se Lukšić sjutra sastane sa poglavarom Svete Stolice. Uz to, planirani su i susreti ministra Lukšića sa kardinalom Pjetrom Parolinom, državnim sekretarom Svete Stolice, i monsinjorom Polom Ričardom Galagerom, sekretarom za odnose Svete Stolice sa drugim državama.

U tekstu zvanične platforme za posjetu Vatikanu, kako prenosi list Dan, ocijenjeno je da Mješovita komisija za implementaciju Temeljnog ugovora između Crne Gore i Svete Stolice predstavlja odličan mehanizam za implementaciju odredbi konkordata i za dijalog o svim pitanjima od obostranog interesa.

„Posjeta potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore Igora Lukšića biće važan podsticaj za produbljivanje političkog dijaloga, te za ukupno snaženje saradnje dviju država. Posjeta će biti prilika za razmjenu mišljenja o nizu konkretnih tema od obostranog interesa i aktivnosti koje mogu doprinijeti razvoju buduće saradnje“, navedeno je u tekstu platforme.

Po tom dokumentu, koji Dan objavljuje, cilj posjete je i nastavak i unapređenje rada mješovite komisije koja doprinosi afirmaciji dobrih međudržavnih odnosa. Takođe, biće razmotrena i mogućnost za otvaranje rezidentnog predstavništva Svete Stolice u Crnoj Gori.

„Biće razmatrana i mogućnosti podrške intenziviranju saradnje u oblasti kulture, a posebno mogućnosti za prenos iskustva u dijelu valorizacije i zaštite kulturnog nasleđa. Biće razgovora i o napretku Crne Gore na planu evropskih i evroatlangskih integracija i o značaju podrške Svete Stolice“, navedeno je u tekstu usvojene platforme.

Šef crnogorske diplomatije će tokom posjete Vatikanu pažnju posvetiti i pitanju nastavka saradnje u oblasti zdravstva i daljeg povezivanja medicinskih institucija Crne Gore i Vatikana. Najavljena je i razmjena mišljenja o mogućnostima za jačanje saradnje u oblasti obrazovanja, naročito okviru Ekumenskog centra mladih, „na liniji dalje afirmacije saradnje, zbližavanja i dijaloga pripadnika različitih konfesija”.

Kako se navodi u dokumentu, imajući u vidu da Crna Gora i Sveta Stolica baštine iste vrijednosti, te globalni uticaj Svete Stolice, odnosi sa Vatikanom zauzimaju važno mjesto u crnogorskoj spoljnopolitičkoj agendi.Mješovita komisija za implementaciju Temeljnog ugovora između Crne Gore i Svete stolice konstatovala je u izvještaju od prošle godine da je papa posjetio sve zemlje regiona osim Crnu Goru i Srbiju.

„Imajući u vidu da organizovanje njegove posjete zahtijeva dugotrajne pripreme, rečeno je da je realnije očekivati posjetu državnog sekretara Svete Stolice Pjetra Parolina. U tom kontekstu, naša strana je obavijestila da je formalin poziv crnogorskog predsjednika upućen prethodnom papi Benediktu XI, te da ćemo ispoštovati procedure i uputiti poziv papi Franju.

Na sastanku je pomenuto pitanje posjete s obzirom da su crnogorski zvaničnici u više navrata posjetili Vatikan, dok je Crna Gora, uz Srbiju, jedina država regiona koju papa nije posjetio“, navodi se u izvještaju.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com