Mašulović: Crna Gora kredibilan partner što je preporučuje za članicu NATO-a - Volim Podgoricu

Mašulović: Crna Gora kredibilan partner što je preporučuje za članicu NATO-a 

Crna Gora se, učešćem u međunarodnim mirovnim misijama i operacijama, dokazala kao pouzdan i kredibilan partner i faktor stabilnosti u regionu, što je svakako preporučuje za sljedeću članicu NATO Alijanse, kazao je generalni direktor za politiku odbrane Ivan Mašulović na redovnom polugodišnjem brifingu izaslanika odbrane akreditovanih u Crnoj Gori koji je održan danas u Ministarstvu odbrane. Sa brifingaBrifingu su prisustvovali izaslanici Austrije, Albanije, Češke, Francuske, Grčke, Italije, Mađarske, Makedonije, Norveške, Njemačke, Poljske, Rumunije, Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva. Brifingu je prisustvovo i savjetnik Ministarstva odbrane Republike Slovenije u Ministarstvu odbrane Crne Gore.

Mašulović je podsjetio izaslanike odbrane na rezultate reforme sistema odbrane Crne Gore, naglašavajući ostvareni progres u procesu intenziviranog i fokusiranog dijaloga sa NATO. “On je kazao da će, u susret očekivanom pozivu za članstvo, Ministarstvo odbrane Crne Gore intenzivno raditi na daljoj implementaciji Strateškog pregleda odbrane i procesu modernizacije Vojske Crne Gore.

 

On je izrazio uvjerenje da će poziv za članstvo do kraja 2015. godine imati poseban značaj, ne samo za Crnu Goru, već i za jačanje stabilnosti regiona Zapadnog Balkana”, stoji u saopštenju.

S tim u vezi, Mašulović je ukazao na značaj  saradnje sa partnerskim zemljama i zahvalio se na podršci koju dobijamo u evroatlantskom procesu, izražavajući uvjerenje da jasna podrška neće izostati u finalnoj fazi evroatlantskih integracija Crne Gore.

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore admiral Dragan Samardžić je upoznao vojne predstavnike sa napretkom u izgradnji vojnih sposobnosti, novom formacijskom strukturom Vojske Crne Gore, dinamikom procesa uništavanja viškova naoružanja i municije, kao i sa planiranim aktivnostima u ispunjavanju partnerskih ciljeva i procesu modernizacije i opremanja VCG.

“On je izrazio spremnost VCG da, u skladu sa svojim mogućnostima i kapacitetima, nastavi da daje svoj doprinos globalnom miru i stabilnosti učešćem u međunarodnim misijama i operacijama. Admiral Samardžić je istakao da je na putu izgradnje savremenih i kredibilnih vojnih snaga od velikog značaja podrška partenerskih zemalja”, piše u saopštenju.

Izaslanici odbrane su tokom brifinga pokazali veliko interesovanje za aktivnosti MO i VCG u završnoj fazi evroatlantskog procesa i iskazali punu spremnost svojih zemalja da pruže potrebnu pomoć i podršku, kako bi Crna Gora do kraja tekuće godine dobila poziv za članstvo u NATO.Predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore su ovom prilikom održali prezentacije o reorganizaciji VCG, kao i o dostignutom stepenu standardizacije odbrane.

Polugodišnjem brifingu izaslanika odbrane prisustvovali su i načelnici  direkcija za međunarodnu saradnju, strateško planiranje i kontrolu naoružanja.Vojni izaslanici su danas obišli kasarnu u Danilovgradu, gdje su posjetili Pješadijski bataljon. Tom prilikom im je prikazana oprema koju bataljon posjeduje i koristi u obuci, a zatim su prisustvovali dijelu obuke za uklanjanje eksplozivnih naprava, kao i obuci deklarisanih snaga za komunikaciju.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com