Odluka o broju studenata biće donijeta u četvrtak - Volim Podgoricu

Odluka o broju studenata biće donijeta u četvrtak 

Koliko će studenata upisati Univerzitet Crne Gore za narednu akademsku godinu biće poznato u četvrtak, kada se očekuje odluka Vlade, a nakon toga i konkurs za prvi upisni rok koji je tokom prethodnih godina uglavnom organizovan krajemjuna, desetak dana nakon što se završe maturski ispiti i podijele diplome.

Među budućim visokoškolcima već se uvukla zebnja da na državnom univerzitetu neće biti onoliko mjesta koliko je bilo prethodnih godina, te da će biti prinuđeni ili da idu na privatne fakultete ili potraže mjesto negdje u okruženju. Njihov strah potkrijepljen je najavom redukcije pojedinih studijskih programa, usklađivanjem upisne politike sa potrebom tržišta rada i ograničavanjem broja na licencom utvrđene kvote, na čemu insistira Ministarstvo prosvjete, piše Pobjeda.

Iz Ministarstva prosvjete je saopšteno da shodno Zakonu o visokom obrazovanju, sproveo postupak dopune licence Univerziteta Crne Gore, odnosno utvrđivanja broja studenata za organizacione jedinice za koje do 30. oktobra prošle godine nije bio propisan broj studenata za upis u prvu godinu studija. Formirali su komisiju čiji je zadatak bio da utvrdi broj studenata za upis, „u skladu sa Pravilnikom o bližim uslovima za osnivanje, obavljanje djelatnosti, postupku licenciranja i načinu vođenja registra ustanova visokog obrazovanja“.

“Nakon sprovedenog postupka dopune licence Ministarstvo prosvjete je donijelo rješenje kojim je utvrđen maksimalni broj studenata za upis u prvu godinu studija, na sljedećim organizacionim jedinicama UCG: Mašinski, Elektrotehnički, Metalurškotehnološki fakultet, zatim Građevinski, Arhitektonski, Prirodno matematički, Medicinski, Farmaceutski, Biotehnički fakultet, te Ekonomski, Pravni, Fakultet političkih nauka, Filozofski fakultet, Fakultet za sport i fizičko vaspitanje, Fakultet za pomorstvo, Fakultet za turizam i hotelijerstvo, Muzička akademija, Fakultet dramskih umjetnosti, Fakultet likovnih umjetnosti, Fakultet primijenjene fizioterapije, Institut za strane jezike i Samostalni studijski program Obrazovanje učitelja na albanskom jeziku”, kažu iz Ministarstva odgovarajući na pitanja Pobjede.

Napominju da, u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju, Vlada određuje broj studenata koji će se finansirati iz državnog budžeta, u skladu sa brojem propisanim u licenci javne ustanove.

Fakulteti neće moći upisati veći broja studenata od broja koji im je dozvoljen Rješenjem o utvrđivanju maksimalnog broja studenata koji se upisuje na studije UCG-a, a za koje licencom do 30. oktobra 2014. godine nije bio propisan maksimalan broj studenata za upis u prvu godinu studija.

Prema rješenju Ministarstva prosvjete, Ekonomski fakultet bi, držeći se licence, ove godine trebalo da u Podgorici upiše 240 studenata na Ekonomiji, a 100 na Menadžmentu, dok bi Menadžment u Bijelom Polju mogao da primi 50 studenata.

Pravni fakultet može da upiše 120 studenata na studijskom programu Pravne nauke u Podgorici, dok će u Budvi biti mjesta za 40, a Bijelom Polju 70 studenata.

Fakultet političkih nauka imaće mjesta, prema licenci, za po 40 studenata na sljedećim programima: Politikologija, Socijalna politika i socijalni rad, Medunarodni odnosi, Novinarstvo i Evropske studije.

Na Elektrotehničkom fakultetu biće mjesta za 200 studenata (po 100) na smjerovima Energetika i automatika i Elektronika, telekomunikacije i računari, kao i 130 na Primijenjenom računarstvu.

Medicinski fakultet može da upiše 80 studenata za osnovni akademski studijski program Medicina i 70 studenata za osnovni primijenjeni studijski program Visoka škola za medicinske sestre Berane.

 

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com