17.000 djece u vrtićima: Umjesto 25 po grupi ima ih u prosjeku 32 - Volim Podgoricu

17.000 djece u vrtićima: Umjesto 25 po grupi ima ih u prosjeku 32

Broj djece u crnogorskim vrtićima tokom 2015/16. bio je gotovo 17.000. Zakonom je predviđeno da maksimalan broj djece u grupi bude 25, a podaci pokazuju da je ta brojka u prosjeku 32. Kako bi se ovaj problem riješio, NVO sektor zahtijeva bržu reakciju institucija.

Tokom 2015/16. godine je u predškolske ustanove upisano ukupno 16.972 djece, dok je taj broj protekle godine iznosio 17.091. Međutim, iako je broj upisane djece nešto manji, prebukiranost u vrtićima i dalje ostaje problem.

Prosječan broj djece po vaspitnoj grupi u javnim predškolskim ustanovama je 32, a u privatnim 15, dok je najveći prosječan broj djece po vaspitnoj grupi u Podgorici (41), i to u javnoj ustanovi, pokazuju posljednji podaci Monstata.

Zakonom o predškolskom vaspitanju i obrazovanju predviđeno je da u jednoj vaspitnoj grupi broj djece može biti maksimalno 25, što nije slučaj u većini crnogorskih javnih predškolskih ustanova. U ovakvoj situaciji se nalaze državni vrtići u Herceg Novom (37), Danilovgradu (32,8), Baru (31,7), Budvi (29,3), na Cetinju (28,5), u Kotoru (26,9) itd.

O problemu prebukiranosti predškolskih ustanova se već dugo govori, ali kako je za Dnevne novine kazala predsjednica Udruženja Roditelji Kristina Mihailović, malo je toga do sada urađeno.

“Situacija je ista već neko vrijeme. Studija koju je radio UNICEF je pokazala da je najveći problem sa vrtićima u centralnom i južnom regionu. Na sjeveru je drugačija situacija jer se tamo upisuje manji broj djece. Ministarstvo prosvjete se prilagodilo situaciji i napravilo strategiju čija je realizacija predviđena do 2020. godine. Plan je da se smanji broj djece u grupama u južnim predjelima, a da se generalno poveća broj djece u javnim predškolskim ustanovama. Zamisao je dobra, a vidjećemo kako će se to odvijati”, rekla je Mihailović.

Ona navodi da je jedna od stavki tog plana izgradnja novih objekata, ali da to “sporo ide”.

“Za dvije godine od kada je kredit Banke za razvoj Savjeta Evrope odobren za tu namjenu. praktično realizacija tog plana nije ni počela. Nedavno je tek udaren kamen-temeljac za dva vrtića u Nikšiću, ali sve to sporo ide jer su neki tenderi poništeni. Zakonski je predviđeno da u jednoj grupi u vrtiću bude maksimalno 25 djece, a ta brojka u nekim gradovima dostiže 40. Mi smo tražili od ministarstva da se u vrtićima uvede i rad popodne, međutim, oni misle da to trenutno nije izvodljivo”, istakla je Mihailović.

Osim na novim objektima, radi se i, kako kaže, na prilagođavanju nekih prostorija.

“Čekajući nove objekte, pojedini vrtići će tražiti prelazno rješenje pa će zakupljivati prostore koje im npr. Glavni grad ustupi kako bi proširili svoje kapacitete”, kaže Mihailović.

Kako je dodala, najveći problem predstavljaju podgorički vrtići, među kojima nema izuzetaka.

“Mnogi roditelji koji upišu svoju djecu u vrtiće brzo odustaju. Zbog velikog broja u grupama, malih i zagušljivih prostorija, djeca se brzo razboljevaju, pogotovo u ovom periodu. Takođe, teže se prilagođavaju uslovima u vrtiću kada su grupe velike”, napominje Mihailović.

Previše djece u kolektivima podstiče širenje infekcija

Kako su u Institutu za javno zdravlje upozorili za DN veliki broj djece u ograničenom prostoru tokom dugog perioda, može značajno da utiče na pojavu i širenje akutnih i hroničnih bolesti, povređivanje, kao i na nastanak i dalju progresiju deformiteta.

“Na fizičko zdravlje djece utiče čistoća prostora, ventilacija, grijanje, osvjetljenje, gustina smještaja, oblik, veličina i stanje namještaja, kvalitet i zdravstvena ispravnost igračaka, kvalitet, adekvatnost i zdravstvena bezbjednost hrane, a takođe i zdravstveno stanje nastavnog i drugog osoblja koje svakodnevno dolazi u kontakt sa djecom”, ističu u IJZ.

Osim toga, kako dodaju, na psihičko zdravlje djece djeluju pedagoške metode i dnevni režim organizovanja boravka. Da bi se sprovele određene mjere, IJZ je tokom 2015. godine izvršio obilazak svih javnih predškolskih ustanova u Crnoj Gori.

“Tokom obilaska vaspitnih jedinica su konstatovani određeni sanitarno-higijenski nedostaci koji se mogu popraviti i za koje su predškolske ustanove preduzele potrebne mjere. Jedan dio nedostataka proističe iz velike gustine smještaja, što je naročito izraženo u vaspitnim jedinicama predškolskih ustanova u Podgorici, odnosno smanjenjem broja djece u vaspitnim jedinicama bi se svi uočeni nedostaci riješili, ali za to je potrebna izgradnja novih objekata”, navode u IJZ.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com