Nema više analognog signala - Volim Podgoricu

Nema više analognog signala

Crnoj Gori je od danas, gašenjem analognog signala, počelo digitalno doba, poručio je ministar za informaciono društvo i telekomunikacije, Vujica Lazović.

On je, sa šefom Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori, Mitjom Drobnič i izvršnim direktorom Radio difuznog Centra, Željkom Nikolićom, pritskom na taster zvanično izgasio analogni signal u Crnoj Gori

Lazović je, otvarajući konferenciju povodom prelaska na digitalni signal, kazao da je Crna Gora finalizacijom te aktivnosti prešla još jednu stepenicu na putu ka EU.

On je objasnio da je Crna Gora ispunila obavezu preuzetu pristupnim pregovorima u poglavlju deset-informatičko društvo i mediji čime je Vlada, kako je kazao, potvrdila svoj spoljnopolitički prioritet i spremnost daljeg usaglašavanja sa svim propisima i direktivama EU u toj oblasti.

„Prelazak na digitalnu tehnologiju ne znači samo početak rada postojećih televizija na digitalnoj platformi, već stvaranje okruženja koje omogućava otvoreno i slobodno medijsko tržište, uz poštovanje načela transparentnosti i nediskriminacije, a u svrhu davanja dodatnog impulsa demokratskim procesima i vladavini prava“, kazao je Lazović.

On je ukazao na to da je, u cilju stvaranja jednakih šansi za korišćenjem pogodnosti digitalnog prijema signala, potrebno voditi posebnu brigu o najugroženijim kategorijama stanovništva- korisnicima materijalnog obezbjeđenja porodice i lične invalidnine objašnjavajući da je za njih predviđena dodjela besplatnih uređaja za prijem digitalnog signala.

„Ukupno je identifikovano 14,5 hiljada građana od kojih je 14 hiljada postalo korisnik besplatnih resivera“, kazao je Lazović.

On je dodao da je obrazovnim i zdravstvenim ustanovama, kao i Centru „1. jun“, Zavodu Komanski most i Dječjem domu za nezbrinutu djecu u Bijeloj dodijeljeno 140 besplatnih uređaja.

„Samo kroz tijesnu saradnju, intezivnu i otvortenu komunikaciju možemo dostići krajnji cilj-digitalnu Crnu Goru, a namjera Ministarstva je da sve prednosti digitalizacije građani sami osjete, već od danas“, zaključio je Lazović.

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori, Mitja Drobnič kazao je da je EU uvijek bila posvećena promovisanju digitalnih tehnologija i konceptu informacionog društva koji se sve više, kako je ocijenio, posmatraju kao izvor za pametan, održiv i inkluzivan rast.

EU posvećena promociji digitalnih tehnologija

On je ukazao na to da digitalna agenda EU, kao vodeća inicijativa u okviru strategije Evropa 2020, predviđa 101 mjeru u oblastima poput jedinstvenog digitalnog tržišta, pristupa brzom internetu i digitalne pismenosti.

„Doprinos EU za prelazak sa analognog na digitalni signal iznosio je više od dva miliona EUR“, rekao je Drobnič, navodeći da će pokrivati više od 90 odsto stanovništva Crne Gore.

Digitalizacija će, kako je naveo, omogućiti bolji kvalitet digitalne slike i zvuk i neće biti problema u sinhronizaciji zvuka i slike.

„Prelazak sa analognog na digitalni signal znači više od toga. Doprinjeće donošenju većeg broja usluga za sve građane“, poručio je Drobnič.

Prema njegovim riječima, interna digitalizacija RTCG-a je skup proces koji zahtijeva pažljivo planiranje i upravljanje

„Ali, treba preduzeti odgovarajuće mjere da se svi elektronski crnogorski mediji u potpunosti prilagode tehnološkim promjenama“, zaključio je Drobnič.

(rtcg)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com