Protest Nikšićana u Podgorici: Autobusi su ionako stari i buđavi, još nas ostavljaju 4 km od grada - Volim Podgoricu

Protest Nikšićana u Podgorici: Autobusi su ionako stari i buđavi, još nas ostavljaju 4 km od grada

Građani koji  svakodnevno putuju iz Nikšića i Danilovgrada do Podgorice i nazad sjutra u 10.30 časova će održati protest ispred zgrade Gradonačelnika Podgorice Slavoljuba Stijepovića.

Oni smataju da su diskriminisani zbog odluke komunalne službe Glavnog grada da autobusi više ne mogu prolaziti kroz grad osnosno stajati na stajalištu kod Duvanskog.

U pismu koje je u ime putnika potpisala Tanja Knežević Perišić navodi se da je stanovnicima Nikšića već poprilično mučno da se voze autobusima, “koji su većinom stari, buđavi, bez normalne klimatizacije, prašnjavih zavjesa i klimavih sjedišta”.

“Ipak, i oni su nam dobri, jer velika većina nas izlazi ili kod Delte ili kod Duvanskog, pa onda opet dio puta prelazi pješke do željene destinacije. Ali, kao i prije nekoliko mjeseci, krenule su priče i pisanije po novinama, kao i upozorenja komunalne policije vozačima autobusa, da više neće smjeti stajati kod Duvanskog kombinata, već će putnike morati ostavljati kod Cetinjskih semafora, dakle, najmanje četiri kilometara od Bulevara Sv.Petra Cetinskog.

Cinizam da odatle možemo pješke ili taksijem ravan je problemu plaćanja dolaska na posao na vrijeme. Možda Vam nije poznato da taksija i nema u tom dijelu Podgorice kao ni gradskog prevoza, a sigurna sam da ne znate da autobuska karta od Nikšića do Podgorice i nazad košta 6 eura. Uz taksi koji bi još trebali plaćati, avantura dolaska i odlaska “po glavi putnika” prelazi 10 eura dnevno, pa kako da to bilo ko od nas može priuštiti?”, navela je Knežević Perišić

Ona navodi da pozivanje na Zakon o drumskom saobraćaju iz 2005. godine, kao i na dvije dopune tog zakona, kao “osnov” nepisane odluke o promjeni režima međugradskog saobraćaja, nije dovoljan da se takva odluka i zvanično objavi.

“Čak ni u Pravilniku o utvrđivanju daljinara i određivanju minimalnog vremena trajanja vožnje, ne piše gdje mora biti stajaliste za međugradski promet putnika (ima i pravilnik o izmjeni pravilnika….) Samo u članu 2 stoji da se, parafraziram, prevoznik obavezuje da se stajališta i stanice određuju po utvđenom daljinaru i da se udaljenost od 0.49 km tretira kao kilometar nize, odnosno iznad 0.49 km kao kilometar više. Šta to nama-putnicima znači-vjerujte, ništa”

Stanovnici Nikšića pitaju – koji je organ donio odluku o privremenom stajalištu, koji je organ donio odluku o ukidanju privremenog stajališta, koji je to viši organ potvrdio, da li odluke o stajalištima podliježu javnoj raspravi, da li je ista održana, gdje su te odluke objavljene i slično.

“Takođe pitamo zašto nekome toliko smeta stajalište kod Duvanskog kombinata, kad ono nama, putnicima iz Nikšića, toliko olakšava dolazak na posao? Svi mi bi bili puno srećniji da možemo da radimo u svom gradu, ali eto, radimo u Podgorici. Sav svoj radni potencijal ugrađujemo i mi u ovaj grad, zato ste u obavezi da nam pružite iste uslove kao i drugima. Nadamo se da će se našoj inicijativi i protestu pridružiti i studenti, svi oni koji traže usluge KBC-a ne samo iz Nikšića, već i Danilovgrada i Cetinja, jer su u istim problemima kao i mi”, zaključuje se u pismu.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com