Ramuš Haradinaj uhapšen, pa pušten da se brani se sa slobode - Volim Podgoricu

Ramuš Haradinaj uhapšen, pa pušten da se brani se sa slobode

Predsjednik Alijanse za budućnost Kosova (AZBK) Ramuš Haradinaj,  uhapšen je danas po potjernici koju je za njim raspisala Srbija 2006. godine, a večeras je pušten do okončanja postupka i njemu je zabranjeno da napušta teritoriju Slovenije.

Kako “Blic” saznaje, Haradinaj je uhapšen na aerodromu u Ljubljani, prilikom povratka iz Brisela, a prema pisanju portala Koha.net  izveden je pred sud u 18 sati.

On je, naime, boravio kao predsjednik AZBK najprije u zvaničnoj poseti Nemačkoj, a potom juče i u Briselu odakle se danas uputio u Sloveniju.

Haradinaj je nakon privođenja preko svog savjetnika u nekoliko izjava navodio da nije uhapšen, međutim u Sloveniji se već pojavila i fotografija naloga o zadržavanju koji mu je uručen.

Haradinaj je za potral “Gazeta ekspres”  rekao da će se vrlo brzo vrtatiti u Prištinu i da je jedina šteta koja mu je nanijeta to što je propustio avion.

– Nisam uhapšen, međutim čišćenje lista potjernica sa slovenačkog sistema zahtijeva vrijeme. Ja ću se prvim sledećim avionom vratiti u Prištinu – rekao je Haradinaj.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Kosova Artan Behrami izjavio je da su kosovske vlasti, preko predstavništva u Sloveniji, obaviještene o hapšenju lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja na ljubljanskom aerodromu.

Kako je prenio portal Albeu.com, Behrami je za Kljan Kosova rekao da su u komunikaciji sa slovenačkom policijom razjašnjene okolnosti vezane za privođenje Haradinaja.

Behrani je, kako se navodi, kazao da ova stvar razjašnjava i da se nada da će ubrzo biti riješeno, ali nije precizirao da li će Haradinaj biti uskoro oslobođen.

AZBK je osudila hapšenje svog lidera i zatražila njegovo hitno puštanje na slobodu.

– Ovo više zaista nema smisla! Haradinaj se dobrovoljno predao Hagu, gdje je bio dva puta i oslobođen je svih optužbi. Srbija bi trebalo već jednom da se riješi tih optužnica za sva vremena. I to treba da bude normalizacije odnosa između Prištine i Beograda. Sramotna hapšenja lidera stranaka svakako zaoštravaju odnose između dvije strane, tako da bi to pitanje trebalo da se reši uz posredovanje Vašingtona – kaže za “Blic” politički analitičar Fatmir Šeholi.

On podsjeća da su po istim potjernicama hapšeni, pa pušteni svojevremeno i Hašim Tači u Budimpešti i Agim Čeku dva puta – u Bugarskoj i takođe na aerodromu u Ljubljani.

Ramuša Haradinaja je Haški tribunal dva puta oslobodio krivice za ratne zločine nad Srbima i drugim nealbancima na Kosovu i Metohiji.

Haški tribunal je već 4. marta 2005. protiv Haradinaja, koji je u to vrijeme  bio premijer podigao optužnicu zbog zločina protiv čovječnosti i kršenja prava i običaja rata.

Haradinaj je potom podnio ostavku na mjesto predsjednika Vlade i 9. marta se dobrovoljno predao Tribunalu. Nakon suđenja koje je trajalo do aprila 2008. godine, oslobođen je uslijed nedostatka dokaza.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com