Upravna inspekcija kaznila Ivanovićeve službenike - Volim Podgoricu

Upravna inspekcija kaznila Ivanovićeve službenike

Shodno Planu inspekcijskog nadzora za 2015. godinu, Upravna inspekcija završila je kontrolu u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja, na čijem je čelu Petar Ivanović.

Dan piše da je kontrola koja je prema ranijom najavama trebalo da počne 11. maja završena 9. juna, a, osim redovnog inspekcijskog nadzora, obuhvatila je i primjenu Zakona o upravnom postupku. Inspekcijski nadzor trebalo je da pokaže i da li je bilo nezakonitosti u radu i u postupanjima tog resora kada je riječ o neizdavanju rješenja proizvođačima koji konkurišu za subvencije.

Rješenja o odbijenim, odnosno prihvaćenim zahtjevima za subvencije iz agrobudžeta, prema riječima državnog sekretara Ministarstva unutrašnjih poslova Jadranke Vojinović, ne donose se za svakog korisnika budžeta kao pojedinačan akt.

„Donosi se akt, odnosno rješenje o iznosu ukupne subvencije. Akt prati spisak sa imenom i prezimenom korisnika i novčanim iznosom koji korisnik dobija što je ispravno, tako da u tom dijelu Upravna inspekcija nije utvrdila nepravilnost. Shodno podacima, iz agrobudžeta dodijeli se preko 100.000 subvencija na godišnjem nivou“, rekla je Vojinovićeva.

Ona je istakla da je Upravna inspekcija konstatovala nepravilnosti koje se odnose na ažurnost postupanja.„Nepravilnosti koje je Upravna inspekcija konstatovala u vezi sa upravnim rješavanjem odnose se, prije svega, na ažurnost postupanja, odnosno nepoštovanje rokova za donošenje upravnih akata i sačinjavanje istih na zakonom propisan način. U vezi sa tim, pojedinim državnim službenicima izrečene su novčane kazne kao upravne mjere. Izvršenje naloženih mjera, koje predviđaju umanjenje zarade za iznos kazne, upućeno je na naplatu Ministarstvu finansija“, saopštila je Vojinovićeva.

Prema njenim riječima, nakon izvršene inspekcijske kontrole, Ministarstvo poljoprivrede biće u obavezi da, shodno članu 12 Zakona o slobodnom pristupu informacijama na svojoj internet stranici objavljuje sve pojedinačne akte i ugovore koji se tiču raspolaganja sredstvima iz javnih prihoda, što će procedure o subvencijama iz agrobudžeta učiniti transparentnijim.U cilju unapređenja oblasti upravnog inspekcijskog nadzora, kao najznačajnijeg instrumenta kontrole nad radom organa javne uprave i zaštite zakonitosti, Vlada je u martu, kako je Vojinovićeva ranije kazala Danu, utvrdila Predlog zakona o upravnoj inspekciji.

Donošenje tog zakona u tijesnoj je vezi sa reformom upravnog postupka, odnosno novim zakonom o upravnom postupku, sa čijom će se primjenom početi 1. januara naredne godine.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com