BOKSITAŠI ZAUSTAVLJENI U RUBEŽI: Pregovaraju sa policijom - Volim Podgoricu

BOKSITAŠI ZAUSTAVLJENI U RUBEŽI: Pregovaraju sa policijom

Oko 200 radnika Rudnika boksita, koji su sa rudokopa Zagrad krenuli sa mehanizacijom prema Nikšiću, zaustavila je policija u mjestu Rubeži. U toku su pregovori radnika i policije.

Radnicu su prethodno probili blokadu na Zagradu, nezadovoljni odlukom Odbora povjerilaca i sa masinama krenuli prema gradu, sa namjerom da nastave prema Podgorici.

Članovi Odbora povjerilaca Rudnika boksita jednoglasno su danas odbili ponudu kompanije Neksan za kupovinu imovine preduzeća, što je izazvalo nezadovoljstvo radnika.

Poslanik DF-a, Janko Vučinić, zatražio je da kod radnika dođu ministar ekonomije, Vladimir Kavarić i predsjednik privrednog suda, Blažo Jolanić.

Radnici isključivo traže da Odbor povjerilaca promijeni današnju odluku.

Policija od radnika traži da oslobode jednu saobraćajnu traku, poručujući da ne žele da ugroze radnike, nego samo da obezbijede normalan saobraćaj. Radnicima je podršku pružila i grupa radnika Metalca, kao i nekolicina bivših radnika i penzionera Rudnika boksita.

DRAMA: Boksitaši mehanizacijom probili blokadu, Daka poručio: Neću vas ostaviti!

Kako su kazali predstavnici sindikata, rudari su odlučni da pokrenu mehanizaciju i krenu ka Podgorici gdje namjeravaju da iskažu nezadovoljstvo zbog odluke Odbora povjerilaca da odbije ponudu kompanije Neksan za kupovinu imovine Boksita.

Rudari su i ranije upozoravali da će u slučaju odbijanja jedine ponude, radikalizovati način iskazivanja nezadovoljstva.

Oko 100 radnika od jutros se nalazi na rudokopu Seoca gdje su čekali odluku Odbora povjerilaca i dolazak sindikalnih predstavnika kako bi odlučili šta će dalje preduzeti.

Rudari traže da se prihvati ponuda Neksana za kupovinu imovine Boksita po cijeni od 4,4 miliona eura, uz dodatnih 600 hiljada za rješavanje socijalnog programa, jer je, kako ocjenjuju, jedina i u interesu države, zaposlenih i preduzeća.

Oni su taj svoj stav saopštili u ponedjeljak na protestu ispred zgrade Vlade i Privrednog suda, dok je dio rudara upozorio i na mogućnost zatvaranja u jamu, koju su u utorak, kako tvrde, pripremili za radikalno iskazivanje nezadovoljstva.

 

(Rtcg/Mina)

 

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com