DRAMA: Boksitaši mehanizacijom probili blokadu, Daka poručio: Neću vas ostaviti! - Volim Podgoricu

DRAMA: Boksitaši mehanizacijom probili blokadu, Daka poručio: Neću vas ostaviti!

Drama nakon odluke Odbora povjerilaca da se odbija ponuda Miodraga Dake Davidovića za kupovinu Boksita!

Interventna jedinica policije pokušala je da zaustavi radnike Rudnika boksita, koji su sa mehanizacijom krenuli prema Podgorici, ali su oni uspjeli da probiju blokadu i nastave dalje, pri čemu je došlo do fizičkog sukoba.

Radnici su ranije došli na površinski kop Zagrad i, kako bi došli do mehanizacije, ručno pomjerili policijsko vozilo koje se nalazilo na kapiji.

Za sada su sa Zagrada prema Nikšiću krenuli utovarna lopata i bager, a, kako je najavljeno, krenuće i ostala mehanizacija.

Kako su kazali predstavnici sindikata, rudari su odlučni da pokrenu mehanizaciju i krenu ka Podgorici gdje namjeravaju da iskažu nezadovoljstvo zbog odluke Odbora povjerilaca da odbije ponudu kompanije Neksan za kupovinu imovine Boksita.

Rudari su i ranije upozoravali da će u slučaju odbijanja jedine ponude, radikalizovati način iskazivanja nezadovoljstva.

Oko 100 radnika od jutros se nalazi na rudokopu Seoca gdje su čekali odluku Odbora povjerilaca i dolazak sindikalnih predstavnika kako bi odlučili šta će dalje preduzeti.

boksiti

Rudari traže da se prihvati ponuda Neksana za kupovinu imovine Boksita po cijeni od 4,4 miliona eura, uz dodatnih 600 hiljada za rješavanje socijalnog programa, jer je, kako ocjenjuju, jedina i u interesu države, zaposlenih i preduzeća.

Oni su taj svoj stav saopštili u ponedjeljak na protestu ispred zgrade Vlade i Privrednog suda, dok je dio rudara upozorio i na mogućnost zatvaranja u jamu, koju su u utorak, kako tvrde, pripremili za radikalno iskazivanje nezadovoljstva.

Ministarstvo ekonomije raspisalo je danas oglas o dodjeli koncesije za eksploataciju crvenih boksita na ležištima u nikšićkoj Župi.

Odluka Odbora povjerilaca Rudnika boksita potpuno je neprihvatljiva, ocijenio je predsjednik Samostalnog sindikata preduzeća, Borisav Bojanović.

Odbijena Dakina ponuda za Boksite, radnici idu u jamu?

Bojanović je novinarima ispred Privrednog suda kazao da je Odbor povjerilaca jednoglasno odbio ponudu Neksana o kupovi imovine Rudnika boksita uz obrazloženje da je cijena niska.

„Pitamo se gdje su bili ti isti mozgovi koji su 2005. prodali imovinu Rudnika boksita ruskoj Centralno-evropskoj aluminijumskoj kompaniji (CEAC), za 4,5 miliona eura“, rekao je Bojanović.

boksiti-daka

On je podsjetio da je od tog datuma do danas iskopano preko tri miliona tona rude boksita, a mašine su sada starije deset godina.

„Niko od tri člana Odbora povjerilaca se ne pita imaju li oni svoje porodice i šta misle šta će 310 radnika sa svojim porodicama dalje“, naglasio je Bojanović. Prema njegovim riječima, radnici neće dozvoliti da ih pošalju na Biro rada.

Članovi Odbora povjerilaca su se, kako je kazao, “grdno” prevarili u procjeni, a dva mjeseca mašu sa ponudom Neksana.

Govoreći o daljim potezima, Bojanović je kazao da su sve su opcije u igri.

„Neka se zapitaju nadležne institucije ko su ti koji odlučuju o sudbini radnika Boksita“, rekao je Bojanović. Prema njegovim riječima, o sudbini 1,2 hiljade građana Nikšića odlučuju oni koji veze nemaju ni sa rudarstvom ni sa bilo čim drugim.

Bojanović je kazao da se više neće nikom obraćati. „Oni su svoju priču ispričali a mi ćemo našu priču tek da počnemo“, zaključio je Bojanović.

Neksan: Dostavićemo novu ponudu

Kompanija Neksan iz Nikšića nije odustala od kupovine Rudnika boksita i već sjutra dostaviće novu ponudu, saznaje agencija Mina-business.

Vlasnik Neksana, Miodrag Davidović, kazao je agenciji Mina-business da je odluka Odbora povjerilaca da odbije njihovu ponudu, potpuno neočekivana.

„Nećemo odustati od Boksita i tek sad počinje utakmica. Radnike Boksita nikad i ni po koju cijenu nećemo ostaviti na cjedilu, ovo je sada već postalo i stvar principa“, rekao je Davidović.

On je dodao da će dokazati da Boksiti koji su napravili 135 miliona eura gubitaka, mogu da funkcionišu.

„Već sjutra ćemo dostaviti novu ponudu i pružiti novu nadu radnicima Boksita. Ovim potezom Odbor povjerilaca nije urušio samo Boksite i radnike već dobrim dijelom i Željeznicu i Luku Bar. Sigurno je da Boksiti neće propasti i biće respektabilna i pouzdana kompanija“, kazao je Davidović.

Govoreći o dosadašnjoj ponudi, on je podsjetio da su bili ponudili pet miliona eura za ništa, kako bi ubijedili radnike i državu da su ozbiljni u svojoj namjeri.

Takve navode obrazložio je činjenicom da su novac ponudili za kupovinu Boksita, iako nijesu dobili koncesije bez čega nema organizovanja proizvodnje.

„Rizikovali smo čitavu svoju firmu i zadužili je za pet miliona eura, ne znajući šta će se dešavati sa koncesijama za eksploataciju rude. Dali smo ponudu koja je bila veća za 500 hiljada nego što su Rusi platili imovinu Boksita prije deset godina. Za tih deset godina iskopano je više od 3,5 miliona tona rude, mehanzacija je starija deset godina i kompletna logistika“, naveo je Davidović.

On je dodao da, imajući sve to u vidu i da Boksiti moraju da otkupe zemljište da bi se mogla nastaviti eksploatacija, da se mora zamijeniti dotrajala oprema, u Neksanu su više nego sigurni da su dali fer ponudu za imovinu Boksita.

Davidović je poručio da neće odustati i kazao da „ide ljeto, idu bolji dani“.

(rtcg/mina/VP/Foto:google, novosti.rs)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com