Filmovi Majkla Kejna u Dodest-u od 22. do 25. juna - Volim Podgoricu

Filmovi Majkla Kejna u Dodest-u od 22. do 25. juna

Ciklus filmova u kojima se poznati britanski filmski i pozorišni glumac Majkl Kejn (Michael Caine) pojavljuje u glavnoj ulozi biće prikazan u okviru filmskog programa Kulturno-informativnog centra „Budo Tomović“ od 22. do 25.juna. Ulaz je besplatan.

Svi filmovi će biti prikazani u Sali DODEST, sa početkom u 21 sat, osim filma „Život nema pravila“ (1999) čija projekcija je predviđena 24.juna u Multimedijalnoj sali (zbog obilježavanja 40 godina postojanja pozorišta DODEST).

Drama reditelja Filipa Nojsa (Phillip Noyce) Tihi amerikanac“ (2002) otvoriće ciklus u poneđeljak, 22.juna, a naredna tri dana prikazaćemo: 23.juna – „Učeći Ritu“ (1983); 24.juna„Život nema pravila“ (1999) i 25.juna„Dosije čempres“ (1965).

Prekretnica u karijeri slavnog glumca Majkla Kejna (Michael Caine) je bila 1963. godina kada je dobio ulogu poručnika Bromheda u filmu “Zulu”. Potom je uslijedila uloga antiheroja u špijunskom trileru “Dosije čempres”. Od značajnijih filmova treba izdvojiti: “Gambit”, “Sahrana u Berlinu”, “Mozak od milijardu dolara”, “Kad padne noć”, “Oto Preminger”, “Sedam puta žena”, “Zavjera Vilbi”, “Romantična engleskinja”, “Čovjek koji je htio biti kralj”, “Hari i Volter idu u Njujork”, “Hotel Kalifornija”, “Roj”. Tokom osamdesetih Majkl Kejn je snimio 21 film od kojih su nazjnačajniji: “Obučena da ubije”, “Pobjeda”, “Ruka”, “Opasnost”, “Optuženi iz Ria”, “Holkroft konvencija” i “Slatka sloboda”. Njegov rad je vezan i za epizodne uloge u televizijskim serijama. Iz tog opusa treba izdvojiti mini-serije: “Jack the Ripper”, “20 000 milja pod morem”, kao i tv film “Mendela i Klerk”. Godine 1992. je sa producentom Martinom Bergmanom osnovao producentsku kuću M&M, a iste godine je objavio i svoju autobiografiju pod nazivom “What`s it all about?”. Prvu nominaciju za “Oskara” kao i “Zlatni globus” osvojio je za ulogu u romantičnoj komediji “Učeći Ritu”. Pored “Oskara” za epizodnu ulogu u filmu “Život nema pravila”, dobio je “Oskara” u istoj kategoriji i za film Vudija Alena “Hana i njene sestre”.

1 komentar

  1. I had been thankful to obtain a phone coming from my friend because he identified the important recommendations shared on the site. Dealing with your site write-up is a real great expertise. We appreciate you considering viewers much like me, and that i desire for you the best associated with good results like a specialist surface.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com