Poslije sukoba sa policijom Boksitaši pristali na pregovore: Kavarić neka dođe u Nikšić - Volim Podgoricu

Poslije sukoba sa policijom Boksitaši pristali na pregovore: Kavarić neka dođe u Nikšić

Radnici Boksita pristali su da formiraju delegaciju koja će, na čelu sa poslanikom Jankom Vučinićem, pregovarati sa ministrom ekonomije Vladimirom Kavarićem.

Načelnik Centra bezbjednosti Nikšić Duško Koprivica i po­moć­ni­ka di­rek­to­ra po­li­ci­je za sek­tor op­šte nad­le­žno­sti Nikola Janjušević došli su u mjesto Rubeža gdje se radnici trenutno nalaze i prenijeli poruku ministarstva. Radnici su prihvatili ponudu pod uslovom da se pregovori održe u upravnoj zgradi Boksita, a ne u Podgorici, kako je predložilo ministarstvo.

U Ministarstvu ekonomije u toku je sastanak o zahtjevima rudara i o njihovom uslovu da ministar dođe na pregovore u Nikšić.

Radnici će do daljnjeg biti u mjestu Rubeža, gdje su probili su policijsku blokadu nakon što su krenuli na protest u Podgoricu, a u jednom trenutku ranije danas došlo je i do fizičkog obračuna sa interventnim vodom policije.

Vučinić se pridružio radnicima kako bi im pužio podršku radnicima.

On je kazao da radnici nijesu krivi za situaciju u kojoj se nalaze i zamolio je polciju da se pomjeri i da pusti radnike da idu sa mehanizacijom kod onih koji im ne daju da rade.

“Oni su samo bore za svoju koru hljeba i za svoju familiju”, rekao je Vučinić

On je dodao i da će pozvati sve radnike Crne Gore da se pridruže radnicima Boksita i pruže im podršku.

Vučinić je kazao komandiru Darku Mađariću da pozove ministra Vladimira Kavarića i predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića da dođu na blokadu i dao im rok od sat vremena, u suprotnom će krenuti sa radnicima ka Podgorici.

Na ulazu u Nikšić nalazi se oko desetak kamiona Boksita kojima je blokiran put.

Rudarima se pridružila i grupa bivših radnika Boksita, grupa radnika nikšićkog Metalca – Iskra promont, a Radoman Batrićević je najavio i podršku penzionera. U Rubeži su i radnici Toščelika, kao i ranije otpušteni radnici.

Nezadovoljni radnici su krenuli ka Podgorici nakon što je stečajni upravnik Rudnika boksita Mladen Marković obavijestio predsjednika Samostalnog sindikata kompanije Borislava Bojanovića da je jednoglasno odbijena ponuda Neksana vrijedna 4,4 miliona eura.Policija je pokušala da jednim autom blokira izlaz iz rudokopa Zagrad, međutim rudari su ručno pomjerili vozilo i teškom mehanizacijom i privatnim automobilima krenuli prema Nikšiću.

Na putu je još jedno policijsko vozilo pokušalo da im prepriječi put, ali su radnici i njega uklonili.

Radnike je presreo interventni vod policije i došlo je do fizičkog obračuna, nakon kojeg su radnici Boksita nastavili put ka Nikšiću.

 

 

boksitasi-policija
Sukob sa policijom

Glavni razlog je, kako se kaže, niska cijena.

Radnicima su začuđeni odlukom Borda, jer je rudnik krajem 2005. prodat kompaniji Olega Deripaske za pribilžno istu cijenu.

Više od 100 rudara, koji su se okupili da sačekaju odluku povjerlivca, riješeni su bili da uđu u jamu.

“Sačekaćemo ostale sindikalce da dođu iz Podgorice i da se dogovorimo o konkretnim potezima”, kazao je ranije danas predsjednik sindikata radnika Ilija Đilas, dok su njegove kolege negodovale tražeći da se  odmah spuste u jamu.

Uz 4,4 miliona eura za kupovinu imovine Boksita iz stečajne mase Neksan nudi 600.000 eura za socijalni program radnicima koji bi trebalo da napuste kompaniju, bez ikakve nadoknade.

Proteklih 20-ak dana nezadovoljni radnici, koji će već drugi mjesec zaredom primiti minimalac od po 193 eura na teret stečajne mase, više puta su protestovali pred zgradom Vlade.

 

 

boksitasi-policija-vijesti
Foto: Vijesti

SNP podržava radnike

SNP je saopštila da podržava zahtjeve radnika nikšićkih Rudnika boksita u namjeri da sačuvaju svoja radna mjesta i podsjeća da svaka upotreba sile od strane države predstavlja direktan napad na dostojanstvo i egzistenciju svakog građanina Crne Gore.

“Smatramo da Odbor povjerilaca nikšićkih Rudnika boksita nema pravo da se igra sa sudbinom radnika, koji samo traže nastavak proizvodnje kako bi obezbijedili osnovnu egzistenciju za svoje porodice. Zato što prije treba prekinuti agoniju radnika nikšićkih Rudnika boksita i donijeti pozitivnu odluku o davanju saglasnosti da se neposrednom pogodbom proda imovina te kompanije”, navodi se u saopštenju.

DF: Policija da stane na stranu naroda

Oštro osuđujemo nasilje kojim  režim Mila Đukanovica i Duška Markovića, sprečava radnika Rudnika Boksita iz Nikšića da iskažu svoj protest protiv odluke vlasti kojom se sprečava obnavljanje proizvodnje u ovom važnom kolektivu i nekadašnjem gigantu crnogorske privrede, saopšteno je iz Predsjedništva Demokratskog fronta (DF).

“Predsjednistvo poziva policiju Crne Gore da se podsjeti sramotne uloge nekadašjeg odnarođenog komunističkog režima koji je angažovao specijalne jedinice na Žutoj gredi, koja je 1988. na sličan nacin upotrijebila silu protiv radnika i da ovaj put stane na stranu naroda, radnika, pravde i istine i da ne podržavaju lopovsku vlast koja je uništila fabrike i pokrala Crnu Goru. DF veoma pažljivo prati dešavanja u Nikšiću i u zavisnosti od razvoja situacije , donijeće konkretne odluke u cilju sprečavanja nastavka terora ovog režima protiv naroda”, navodi se u saopštenju Predsjedništva DF.

(Tekst i foto: Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com