Savez radio-amatera proslavio 65. rođendan: Pioniri informatike i računara - Volim Podgoricu

Savez radio-amatera proslavio 65. rođendan: Pioniri informatike i računara

Savez radio-amatera Crne Gore obilježio je danas 65. godina od osnivanja.

Savez radio amatera Crne Gore je osnovan 18.juna, 1950. godine od strane radio klubova sa Cetinja, iz Berana, Nikšića i Podgorice .

“Od svog osnivanja, Savez jedan od pionira uvođenja i promocije novih tehnologija u Crnu Goru. Daleke 1957. godine, naši članovi su prvi u Crnoj Gori uspjeli da prime tv sliku sa jednog predajnika u Italiji. Prvi su sa teritorije Južne Evrope uspjeli da komuniciraju putem telekomunikacionih satelita ( početak sedamdesetih godina prošlog vijeka – satelit Oskar)”, saopšteno je iz Saveza radio amatera.

Znatno prije pojave personalnih kompjutera, kako navode radio amateri,  počeli su da se bavi informatikom i računarima i da se još uvijek čuva mikro računar koji su na bazi procesora Z 80 napravili članovi radio kluba “Podgorica” , tadašnji studenti elektronike a danas uspješni inžinjeri.

“Srednovječni Podgoričani se još sjećaju 1984. godine kada je emitovan poseban TV program za područje Podgorice koji su samostalno realizovali članovi kluba pod nazivom “Eksperimentalna televizija” i koji je u to vrijeme bio jedinstven podvig u Evropi i kada je demonstriran rad TV satelita “Intelsat”, koji je za područje Evrope emitovao čitavih osam tv kanala. Kako smo mi bili na rubu teritorije pokrivanja bile su potrebne ogromne antene i dosta znanja da se dobije stabilna i kvalitetna slika “, navodi se u saopštenju.

I Saveza objašnjavaju da djelatnosti radio-amatera brojne. Postoje sekcije za kratko-talasnu i ultra-kratko talasnu radio tehniku, amatersku radio goniometriju, elektroniku i konstruktorstvo, a u zadnje vrijeme razvijaju se aktivnosti vezane za digitalne komunikacije, mikro-kontrolersku i mikro-procesorsku elektroniku i robotiku.

Takođe, u toku su eksperimenti sa digitalnim radio-komunikacionim sistemom D-Star, ALE sistemom emergency komunikacija, stigla je i oprema za digipiterski sistem koji će biti okosnica APRS mreže sa posebnim naglaskom na mrežu senzora za praćenje parametara stanja životne sredine širom države i njihovom akvizicijom u realnom vremenu.

Značajan jubilej, radio-amateri su obilježili malom izložbom opreme za ’emergency’ (hitne) komunikacije za slučaj prirodnih i humanitarnih katastrofa. Otvaranju izložbe su prisustvovali predsjednik Odbora za odbranu i bezbijednost Skupštine Crne Gore, Mevludin Nuhodžić, predstavnici Vojske Crne Gore, Agencije za elektronske komunikacije, Sektora za vanredne situacije i gosti iz organizacija sa kojima Savez sarađuje.

Predsjednik Saveza, Obrad Stanišić je najavio modernizaciju radio-amatertske repetitorske infrastrukture, a, kako su itakli, radi se i na obnovi opreme.

Upravni odbor Saveza radio-amatera Crne Gore na svojoj današnjoj svečanoj sjednici donio je odluku da se jubilarna plaketa povodom 65. godina rada dodijeli prof. dr Milici Pejanović-Đurišić za dugogodišnju podršku radu i razvoju.

 

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com