Evo zbog čega građani Srbije ne kupuju više stanove u Crnoj Gori - Volim Podgoricu

Evo zbog čega građani Srbije ne kupuju više stanove u Crnoj Gori

Iako je u Crnoj Gori veliki broj stanova, naročito na primorju, u vlasništvu građana Srbije, više ne možemo da računamo na njih kao na kupce, makar kada se radi o građanima prosječne kupovne moći. Naime, druge destinacije nude povoljnije uslove i niže cijene stanova, pa i novac naših komšija završava tamo.

Grčka nije više samo jedna od top ljetnjih destinacija, već je poslednjih godina postala i svojevrsna Meka za ulaganje u nekretnine. U Solunu u širem centru se, naime, stan od 40 kvadrata može kupiti čak i po nevjerovatnoj, bagatelnoj cijeni od svega 9.000 evra.

Naravno riječ je o stanu koji je u lošem stanju, ali čak i uz ulaganje u renoviranje od oko 15.000 evra koliko košta takav poduhvat, cijena je i dalje za naše uslove apsolutno nevjerovatna.

– Takva cijena se dobije rijetko, ali se i to dešava. Stvar je u tome da ima puno nekretnina koje su u lošem stanju, kuće i zgrade građene pedesetih ili šezdesetih godina, u podrumu ili suterenu i one mogu da se nađu po zaista niskim cijenama, a to je oko 13.000 do 15.000 evra po kvadratu. U prosjeku kvadrat stana na prvom spratu, starije gradnje u solidnom stanju u Solunu košta od 600 do 700 evra – priča za “24 sata” Ana Pavlica Majorov iz agencije za nekretnine Roman koja se bavi prodajom stanova i kuća u Grčkoj.

stan-grcka1

Renoviranje stana od 50 kvadrata košta oko 15.000 evra, plaća se porez na apsolutna prava od 3 odsto vrijednosti nekretnine, a porez na imovinu se kreće od 3 do 4 evra po kvadratu, odnosno za stan od 50 kvadrata godišnje oko 200 evra. Ovaj cjenovnik važi za objekte izgrađene do 2006. godine. Za stanove i kuće građene kasnije važi drugi cjenovnik, znatno skuplji jer je za takvu nekretninu porez na apsolutna prava čak 23 odsto.

Za građane Srbije posebno su interesantni stanovi i kuće na moru, prije svega u oblasti Halkidikija. Srbi i Rusi su zapravo najčešći kupci u tom dijelu Grčke. Cijena kvadrata u toj oblasti je skuplja, ali je i dalje niža od bilo koje na crnogorskom primorju. T. N. iz Beograda je prošle godine postala vlasnica stana od 50 kvadrata u Nea Kalikratiji, svega 100 metara udaljenog od plaže za nevjerovatnih 50.000 evra.

– Toliko nas je sve koštalo, kompletna papirologija, takse, porez. I da pojasnim, riječ je o stanu koji je bio kompletno renoviran i sređen. Mi smo ga kupili sa kompletnim namještajem, bijelom tehnikom, klimom, krevetima… Sve to je u cijeni od 1.000 evra po kvadratu – priča naša sagovornica.

Ona kaže da je procedura veoma jednostavna i da su vam za kupovinu potrebni izvod iz knjige državljana, matični list, izvod tri poslednje plate i potvrda o zaposlenju. Sa tim se ide u Grčku ambasadu gdje se prevodi i ovjerava i to je to.

– Zanimljivo je da su stanovi u ovom gradu koji živi cijele godine jeftiniji nego u nekim turističkim mjestima koja žive samo ljeti. A zapravo imate sve što imate i u njima, pa i više. Imate takođe mogućnost da odjavite vodu i struju za period kada niste tu i tada plaćate samo održavanje priključka što je oko dva tri evra – objašnjava T. N. i dodaje da je stan kupila zbog ljetovanja i da za sada ne razmišlja o rentiranju.

Grčka je inače od 2011. godine dozvolila strancima da kupuju nekretnine u toj zemlji. Cijene u odnosu na 2008. godinu, prije ekonomske krize jesu pale, ali prema podacima agencija za nekretnine one su u 2015. malo porasle.

Nekretnine u najboljim djelovima i dalje skupe

Prema najnovijim statističkim podacima Centralne banke Grčke od ove nedjelje, srednja vrijednost pada cijena stanova i kuća u velikim gradovima kao što su Solun i Atina od 2008. do danas iznosila je 40 odsto u prestonici 42 odsto u najvećem gradu sjeverne Grčke. U ostatku ove zemlje srednja vrijednost pada nekretnina je 35 odsto. Pad cijena ide do 60 odsto, a najniža vrijednost mu je 20 odsto. U zapadnom, gusto naseljenom dijelu Soluna, pad cijene stana može da bude veliki, ali u centru i blizu mora nije veći od 20-30 odsto, što znači da su u najboljim djelovima nekretnine i dalje skupe.

(24sata)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com