KURC U PODGORICI: Austrija je veliki prijatelj Crne Gore - Volim Podgoricu

KURC U PODGORICI: Austrija je veliki prijatelj Crne Gore

Austrija podržava integraciju svih država zapadnog Blakana u Evropsku uniju (EU), poručio je austrijski ministar za Evropu, integracije i vanjske poslove, Sebastijan Kurc, ukazujući na značaj vladavine prava, borbe protiv korupcije i slobode medija.

Kurc danas boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, tokom koje se sastaje sa crnogorskim zvaničnicima, ali i predstavnicima civilnog sektora i medija.

On je, na konferenciji za novinare nakon sastanka sa crnogorskim ministrom vanjskih poslova i evrospkih integracija Igorom Lukšićem, poručio da je Austrija veliki prijatelj Crne Gore.

„Austrija je veliki prijatelj svih država Zapadnog Balkana, a posebno Crne Gore“, rekao je Kurc.

On je podsjetio da je pet najvećih investitora u Crnoj Gori upravo iz Austrije, čime je ta država, kako je dodao, uticala i na bolju zaposlenost u državi.

„Podržavamo integraciju svih država Zapadnog Balkana u EU, posebno Crne Gore“, naglasio je Kurc, ukazujući na značaj saradnje u regionu.

Kurc je naveo da su vladavina prava i borba protiv korupcije veoma značajne oblasti za region u okviru pristupanja EU.

Ta tema je, kako je dodao, značajna i za investitore.

Kurc je ukazao i na značaj slobode medija, navodeći da je čuo da je bilo nekoliko napada na novinare u Crnoj Gori.„To je jako žalosno i toga ne bi trebalo da bude“, kazao je Kurc.

Bez slobode medija, kako je poručio, nema demokratije.

Na pitanje novinara šta će poručiti civilnom sektoru i medijima u Crnoj Gori, on je kazao da je u posjeti državi prije svega da bi razgovarao sa njima, kao i da bi čuo šta oni imaju da kažu.

Kurc je naveo da je njegova generalna poruka svima njima, u svim državama, da se što više aktiviraju.

Bez njih, kako je dodao, nema funkcionalne demokratije. „Ne samo u Crnoj Gori, nego i u Austriji i svim drugim državama“.

Lukšić je kazao da je Austrija jedna od država koje najsnažnije podržavaju proces evropskih integracija regiona a posebno, kako je naveo, Crne Gore.

Crnogorsko i austrijsko društvo su, prema riječima Lukšića, višestruko ispreplijetana, ne samo na društvenom nego i na ekonomskom nivou.

Dva ministra su, prema riječima Lukšića, razgovarala i o saradnji u regionu.

Lukšić je austrijskom ministru predstavio i rezultate u procesu pristupanja Crne Gore NATO-u.

Na pitanje novinara šta će Crna Gora u narednom periodu uraditi na polju vladavine prava, Lukšić je podsjetio na sve ono što je već urađeno, navodeći da su u toku i druge aktinvosti kako bi dalji napredak bio postignut.

On je podsjetio da je Crna Gora otvorila 18, a da se naredne sedmice očekuje otvaranje još dva pregovaračka poglavlja.

Govoreći o slobodi medija, Lukšić je naglasio da u Crnoj Gori nema cenzure, navodeći da je svakako i dalji napredak i u toj oblasti moguć.

„Nesumnjivo je da ima još posla da se odradi, ali ne bi bilo objektivno ignorisati ono što je u međuvremenu postignuto“, poručio je Lukšić.

Ministri su naveli da je posjeta austrijskog ministra Crnoj Gori bitna i zbog samita o Zapadnom Balakanu koji će biti održan u Beču krajem avgusta ove godine.

(rtcg)

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com