MIHAILO: Amfilohije se lažno predstavlja - Volim Podgoricu

MIHAILO: Amfilohije se lažno predstavlja

Vrijeme je da mitropolit crnogorsko primorski prestane sa lažnim predstavljanjem, kao i da nadležni državni organi već jednom zaustave destruktivnu srpsku politiku obavijenu mantijama svetosavske crkve, poručio je danas mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo.

Reagujući na najavu Mitropolije crnogorsko primorske da će u subotu 20.  juna obaviti inhumaciju 23 crnogorska mitropolita iz perioda od 1484. do 1692. godine, Mihailo je medijima dostavio saopštenje u kome kaže:

– Dalje se u informaciji kaže da će se, ne tajno, već javno, poslije 29. godina zemni ostaci ovih mitropolita sahraniti u crkvi Cetinjskog manastira na Ćipuru.  U tekstu kojim SPC najavljuje ovu inhumaciju stoji da se direktor Narodnog muzeja Pavle Pejović potrudio da zemne ostatke dostojno zaštiti i sačuva do njihove sahrane u crkvi na Ćipuru, učestvujući tako u rješavanju odnosa između države i crkve, naveo je mitropolit Mihailo.

Prema njegovim riječima u samoj najavi ovog čina u ime SPC se ističe da nije utvrđeno kome pripadaju otkopani zemni ostaci, već se pretpostavlja da pripadaju crnogorskim mitropolitima.

On ističe da se na pretpostavkama ne mogu graditi nepobitne naučne istine.

– Istina je samo ono što predstavlja rezultat naučnog  i ekspertskog istraživanja. Pronađeni zemni ostaci nijesu identifikovani, jer nema dokaza da su u pitanju mošti mitropolita. Na ovaj način je srpski mitropolit neidentifikovane zbirne zemne ostatke proglasio u mitropolitske radi političke dominacije nad Crnom Gorom, na koju je ona, kao država, potpuno ravnodušna, dodao je on.

Mitropolit Mihailo kaže da mora napomenuti da su pri mletačkom miniranju Cetinjskog manastira u 17. vijeku izginuli i pridošli Turci, što ukazuje da ovi zemni ostaci mogu i njima pripadati.

– Neutvrđeno i netačno prikazivanje zemnih ostataka je samo jedna u nizu manipulacija SPC. Srpski mitropolit se lažno predstavlja kao nasljednik Svetog Petra Cetinjskog koji je bio vladika CPC i vladar Crne Gore. Amfilohije nije ni jedno ni drugo. Uzor ovom mitropolitu je poruka oca “srpske nacije” Dobrice Ćosića da je “laž održala srpski narod”, kazao je Mihailo.

On je naveo da Amfilohije to potvrđuje i ovim primjerom.

– Vrijeme je da ovaj mitropolit prestane sa lažnim predstavljanjem, kao i da nadležni državni organi već jednom zaustave destruktivnu srpsku politiku obavijenu mantijama svetosavske crkve. Imajući sve ovo u vidu očekujemo brzu energičnu akciju države i njenih nadležnih organa, zaključio je Mihailo.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com