Na Ćipuru sjutra sahranjuju 23 mitropolita Zete i Crne Gore - Volim Podgoricu

Na Ćipuru sjutra sahranjuju 23 mitropolita Zete i Crne Gore

U crkvi Cetinjskog manastira na Ćipuru biće sahranjeni zemni ostaci 23 mitropolita Zete i Crne Gore, koji su izvađeni iz grobova osamdesetih godina prošloga vijeka prilikom arheoloških istraživanja na ovom lokalitetu.

Svetu zaupokojenu liturgiju sa sveštenstvom će služiti Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski  Amfilohije, sa početkom u 8 časova.

U vremenu od sazdanja starog Cetinjskog manastira na Ćipuru 1484, do razaranja 1692. godine u njemu je, prema postojećem katalogu – diptihu, stolovalo 25 mitropolita zetskih, crnogorskih i primorskih.

U okviru starog Cetinjskog manastira na Ćipuru, kao sjedišta Mitropolije, sahranjeno je 23 od 25 mitropolita zetskih, crnogorskih i primorskih, jer ne postoje raspoloživi materijalni dokazi , kao ni bilo kakvo narodno predanje, da su sahranjeni negdje drugo, navodi Svetigora pres.

Poznato je samo da je mitropolit Ruvim III (Boljević) sahranjen u manastiru Gornji Brčeli i mitropolit Sava (Očinić, Kaluđeričić) (1692–1697) u manastiru Dobrska Ćelija, gdje se privremeno nalazilo sjedište Mitropolije poslije razaranja starog do obnove Cetinjskog manastira od strane mitropolita Danila Petrovića.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com