Promjenom cijena ljekova država bi uštedjela dva miliona eura - Volim Podgoricu

Promjenom cijena ljekova država bi uštedjela dva miliona eura

Crna Gora bi promjenom u politici cijene ljekova uštedjela blizu dva miliona eura, ocijenila je predstavnica Svjetske banke za zdravstvo Ana Sabo.

Ona je to kazala na okruglom stolu koju je Ministarstvo zdravlja organizovalo u saradnji sa Svjetskom bankom na temu “Reforma farmaceutskog sektora u Crnoj Gori”.

Sabo je govorila o mogućnosti racionalizacije potrošnje skupih lijekova u Crnoj Gori na osnovu podataka dobijenih analizom 15 medikamenata, koji se koriste za liječenje maligniteta, prenosi agencija MINA.

Kako je precizirala Sabo, upoređivane su cijene ljekova sa posljednjeg tendera u Crnoj Gori sa cijenama istih ljekova u državama iz okruženja.

Prema njenim riječima, analiza je pokazala da postoje značajne mogućnosti za racionalizaciju što se tiče cijene, ali i kvaliteta ljekova.

“Od projektovanih sedam miliona eura, samo promjena u politici cijene ljekova omogućila bi uštedu od skoro dva miliona“, kazala je Sabo.

Kako je dodala, uvođenje ugovora o podjeli rizika sa farmaceutskom industrijom, a time i saradnje sa njom omogućila bi još veće sniženje cijena i proizvela još veću uštedu.

“Poštovanje i primjena postojećih i vrlo dobro definisanih kriterijuma i međunarodnih smjernica u isplativosti primjene tih ljekova za pojedine indikacije omogućile bi se dodatne uštede od tri miliona EUR“, ukazala je Sabo.

Prema njenim riječima, upoređivanje upotrebe ljekova pokazalo je da se u Crnoj Gori koristi 60 odsto više ljekova nego u Srbiji.

Predstavnik Svjetske banke Ana Hold, kazala je da ta institucija snažno podržava Vladu Crne Gore i Ministarstvo zdravlja da građanima obezbijedi efikasnu, pravovremenu i kvalitetnu zdrastvenu zaštitu.

Prema njenim riječima, Ministarstvo zdravlja identifikovalo je oblast politike ljekova kao jedan od prioriteta u daljem unaprjeđenju efikasnosti.

“U tom smislu, Ministarstvo zdravlja obratilo se Svjetskoj banci za pomoć i saradnju, a mi smo Ministartvu stavili na raspolaganje našu ekspertizu“, navela je Hold.

Konsultant Svjetske banke, Biljana Kozlović ocijenila je da se politika ljekova u Crnoj Gori ne razlikuje mnogo od one u državama zapadnog Balkana.

“Potrošnja ljekova, prema podacima Agencije za ljekove, porasla je od 25 miliona EUR, koliko je utrošeno u 2009. godini, na 40 miliona eura koliko je potrošeno prošle godine“, kazala je ona.

Kako je dodala, porast potrošnje ljekova od 2009. do prošle godine je 60 odsto.

“To nije trend samo u Crnoj Gori već globalno, ali je za ovu državu zaista veliki“, dodala je Kozlović.

Kako je navela, ciljevi politike ljekova su – racionalna upotreba, kontrola potrošnje raspoloživih budžetskih sredstava, ostajanje u granicama budžeta da pred kraj godine ne bi bilo nestašice i obezbiđenje kvalitetnih, bezbjednih i efikasnih ljekova.

Stručnjak Svjetske banke u oblasti politike ljekova Andreas Seiter poručio je da ta institucija sprema novi ciklus kojima će politiku ljekova na neki način regulisati.

“Ja ovdje ne vidim rješenje, ali je važno da smo svjesni problema i pitanja u oblasti politike ljekova“, kazao je on.

Predstavnik Ministarstva zdravlja Zdenko Tomić kazao je da taj resor, u sklopu reforme farmaceutskog sektora, priprema, u saradnji sa Agencijom za ljekove i medicinska sredstva, novu uredbu o maksimalnim cijenama ljekova.

“Ona će omogućiti da se maksimalne cijene, koje se koriste kod inovativnih ljekova, definišu i tako nećemo imati velikih odstupanja kod pojednih tendera“, pojasnio je Tomić.

Prema njegovim riječima, cijene bi trebalo da budu stabilne tokom dugog vremenskog perioda, što će, kako se nada, ubrzo biti pripremljeno.

“Završena je i nova uredba za kriterijume na osnovu koje se lijek može naći na listi ljekova, a ona će definisati kriterujume koji su potrebni da se neki lijek nađe na toj listi“, zaključio je Tomić.

(Cdm)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com