Otkazi za 52 radnika Duvanskog - Volim Podgoricu

Otkazi za 52 radnika Duvanskog

Stečajni upravnik Duvanskog kombinata Veselin Raičević uručiće danas otkaze za 52 radnika tog preduzeća, koji su po dopunjenom Zakonu o PIO, koji je na snazi do 1. jula, stekli uslove za odlazak u penziju, saznaje “Dan”.

Dopuna Zakona o PIO predviđa da pravr na starosnu penziju mogu da ostvare radnici preduzeća koja su bila u državnom vlasništvu, a u koje je uveden stečaj, uz uslov da imaju 30 godina radnog staža, za muškarce, odnosno 25 godina staža za žene.

Rješenja o prestanku radnog odnosa dobiće radnici koji su se u ranijem periodu prijavili za dobrovoljni odlazak iz preduzeća.

Radi se o smanjenju broja zaposlenih u susret privatizaciji Novog duvanskog kombinata, ali i likvidaciji DKP-a, koja je gotovo izvjesna, nakon što je advokat iz Podgorice Dragan Kovačević zbog kršenja plana reogranizacije podnio zahtjev za uvođenje klasičnog stečaja u to preduzeće, odnosno likvidaciju, o čemu će stečajni sudija Miodrag Anđelić, nakon što je po toj tužbi zaključio glavnu raspravu 17. juna, odlučiti u zakonskom roku od 30 dana.

Kovačević, kojem je stečajna uprava priznala ukupno 120 hiljada eura potraživanja, podnio je zahtjev za uvođenje klasičnog stečaja zbog 48 hiljada eura, koliko mu je DKP ostao dužan, dok mu je ostatak isplaćen tokom četvorogodišnjeg plana reorganizacije koji je na snazi od 2010. godine.

Prema nezvaničnim saznanjima Dana, ovih dana se očekuje da Vlada radnicima DKP-a odobri sredstva za povezivanje radnog staža u ukupnom iznosu od 1,2 miliona eura.

Vlada će sredstva za povezivanje staža radnicima DKP-a uplatiti u skladu sa sporazumom iz 2010. godine, po kom se kao većinski vlasnik i najveći povjerilac u DKP-u odrekla dijela svojih potraživanja od 3,8 miliona eura. Od sredstava kojih se Vlada svojevremeno odrekla, nakon uvođenja stečaja u DKP, od uplate prve rate za kupovinu imovine fabrike, kompanije Zetagradnja, vlasnika Blagote Radovića, stečajna uprava je radnicima povezala radni staž i izmirila obaveze za zaostale zarade za period prije uvođenja stečaja u to preduzeće.

Takođe, shodno planu reorganizacije za DKP, radnike koji budu proglašeni tehnološkim viškom sleduju otpremnine shodno godinama staža provedenim u preduzeću, a koje će se u prosjeku kretati oko 12 hiljada eura.

Isplata otpremnina radnicima DKP-a jedan je od izričitih zahtjeva koje je sindikat tog preduzeća predočio Tenderskoj komisiji tokom pregovora za privatizaciju Novog duvanskog kombinata.

Nakon što danas dio radnika dobije otkaze, u DKP-u će ostati 124 zaposlena, a od tog broja, potencijalni kupac Novog duvanskog, mojkovačka kompanija Montenegro duvankomerc, u kojoj je izvršni direktor Zdravko Begović, preuzeće, kako je ranije najavljeno, odmah po preuzimanju fabrike na neodređeno vrijeme u NDKP-u zaposli 55 radnika, s tim da, u zavisnosti od tehnološkog procesa, nedugo zatim angažuju i novih 38 do 40 radnika, koji bi imali status radnika na određeno vrijeme, kako je ranije Begović kazao „Danu”.

U periodu od pet godina, tokom kojih bi novi investitor upravljao fabrikom, mojkovačka kompanija bi, prema ranijim najavama, zaposlila ukupno 95 radnika na neodređeno vrijeme, dok bi još oko pedesetak njih bilo angažovano na određeno vrijeme, od čega bi jedan broj radio sezonski, samo u periodu otkupa i pripreme duvana.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com