Podgorica: Danas protest bivših Željezaraca - Volim Podgoricu

Podgorica: Danas protest bivših Željezaraca

Bivši radnici nikšićke Željezare i njenih pogona, kojima nije uplaćen beneficiran radni staž, danas će se okupiti ispred Ministarstva ekonomije i protestovati od 11 do 17 sati.

Riječ je o 102 bivša radnika koji će, kako su najavili, protest od ponedjeljka preseliti ispred zgrade Vlade, ukoliko do tada ne bude riješen njihov zahtjev da im se retroaktivno poveže radni staž.

Protest ispred Vlade, kako su kazali, neće prekidati sve dok im se ne ostvari ranije obećano pravo.

Jedan od bivših radnika Željezare, Veljko Zvizdić, rekao je da posjeduju odluku Vlade iz 2011. godine u kojoj je precizirano da se Željezarcima i njihovim kolegama iz bivših pogona retroaktivno poveže radni staž.

„Za to je bilo zaduženo Ministarstvo ekonomije, ali ni do danas to nije urađeno“, rekao je Zvizdić.

Bivši radnik nekadašnjeg Željezarinog Centra tehničkih gasova, kasnije Messera, Vesko Perošević, kazao je da je od 102 radnika, 13 završilo penziju, a imaju preko 30 godina staža.

Perošević je podsjetio da su se prethodnih mjeseci obraćali nadležnima i stečajnoj upravi, ali da su ih uputili na adrese resornih ministarstava.

On je ukazao na ranije razgovore i istakao da im se više niko ne obraća, a rok za regulisanje prava na penziju, u skladu sa dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, ističe 30. juna.

(RTCG)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com