Poštuj život, vrati oružje – nekažnjeno - Volim Podgoricu

Poštuj život, vrati oružje – nekažnjeno

Kako bi Zakon o oružju koji je stupio na snagu 19. marta dobio punu implementaciju, u Crnoj Gori danas je zvanično počela kampanja “Poštuj život, vrati oružje”.

Tako će svi vlasnici ilegalnog oružja biti u prilici da do marta 2017. godine vrate oružje crnogorskoj policiji, a da ne budu sankcionisani. Sa početka kampanje (Foto: Anadolija)Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Raško Konjević kazao je na zvaničnoj prezentaciji početka kampanje da očekuje da će kampanja dati puni doprinos Zakonu o oružju, koji je stupio na snagu 19. marta ove godine, prenosi Anadolija.

“Prvi cilj je da podignemo svijest građana o tome koliko je loše posjedovati oružje, posebno u nezakonitom posjedu. Odgovor države će na takvo posjedovanje oružja biti vrlo rigorozan.

Zato smo i promijenili Zakon o oružju. Imamo priliku da vidimo da skoro dvije trećine samoubistava koja se dešavaju, posljedica su upotrebe vatrenog oružja. Pozivam sve društvene činioce, da nam pruže podršku da afirmišemo pozitivne vrijednosti, a to je da oružje možemo imati samo u legalnom posjedu. Kada nam istekne dozvola za oružje, moramo je obnoviti”, kazao je Konjević.

On je poručio da državni organi neće sankcionisati građane koji vrate ilegalno oružje.”Građani koji budu sarađivali sa državnim organima, koji imaju ilegalno oružje, a takođe i legalno, koje žele da vrate, mogu to uraditi bez bilo kakve sankcije do marta 2017. godine. To je pružena ruka države i sigurno poruka da će svi oni koji ne budu poštovali zakon u ovoj oblasti biti procesuirani”, kazao je Konjević.Projekat “Poštuj život, vrati oružje” je podržala Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori.

“Malo oružje lako se prenosi preko granice, zbog čega problem povećanja malog oružja može biti regionalni. Ovaj projekat je usmjeren na prikupljanje takvog naoružanja. Program predviđa da se kampanje odvijaju u četiri različite zemlje u regionu. Ciljevi ovih kampanja su višestruki”,  kazao je šef Delegacije EU u Crnoj Gori Mitja Drobnič.On je istakao da je EU podržala kampanju za prikupljanje naoružanja u Bosni i Hercegovini i da je tokom prošle godine prikupljeno oko 11 hiljada komada malog oružja i lakog naoružanja.

“EU je ove godine podržala tromjesečnu kampanju u Srbiji, u toku koje je predato i legalizovano oko 7.500 komada malog oružja i lakog naoružanja i prikupljeno preko 1.000 bombi i skoro 160 hiljada komada municije”, kazao je Drobnič.Kampanju “Poštuj život, vrati oružje” u Crnoj Gori sprovodi Ministarstvo unutrašnjih poslova u saradnji sa Kancelarijom Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Organizacijom za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS), Ambasadom SR Njemačke i nevladinom organizacijom Centar za demokratsku tranziciju (CDT).

(rtcg)

1 komentar

  1. I do believe all of the ideas you’ve offered to your post. They’re really convincing and will certainly work. Still, the posts are very brief for starters. May just you please lengthen them a little from next time? Thank you for the post.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com