CGO: Premijerovom bratu građani plaćaju 7 miliona, a nema škola i vrtića - Volim Podgoricu

CGO: Premijerovom bratu građani plaćaju 7 miliona, a nema škola i vrtića

Centar za građansko obrazovanje izrazio je zabrinutost zbog činjenice da će građani i građanke Crne Gore morati da plate više od 7,000 000 eura odštete biznismenu i bratu premijera, a po osnovu pravosnažne presude nadležnog vijeća Višeg suda u Podgorici.

Sudovi su odlučili u skladu sa svojim nadležnostima. Međutim, iz CGO-a  smatraju neophodnim da se utvrdi odgovornost za nastalu situaciju i štetu za budžet Crne Gore.

Prvo, problematično je da država, koja se nalazi u intenzivnim pregovorima sa EU, uopšte ulazi u poslovne aranžmane sa bratom predsjednika partije na vlasti i premijerom. Drugo, poražavujuće je da se sklopi posaona način da završi pred sudom i da na kraju država, odnosno građani i građanke Crne Gore, debelo plaćaju nečiju neodgovornost. Konačno, ovo budi osnovanu sumnju o postojanju brojnih elemenata korupcije na visokom nivou”, navode u CGO-u.

CGO je ukazao da se od minimum sedam miliona eura koliko će sada građani i građanke isplatiti biznismenu Acu Đukanoviću moglo sagraditi makr još jedna toliko nedostajuća gimnazija u Podgorici, jedna osnovna škola i jedan vrtić.

“To znači da je 1,500 djece i đaka moglo dobiti odlične uslove vaspitanja i obrazovanja. Konačno, u Crnoj Gori koja je prilično deficitarna sa kadrom i čiji su univerziteti na začelju svjestskih rang listi, od sedam miliona eura koje Vlada, bez utvrđivanja odgovornosti čitavog ovog posla, uzima od građana i građanki Crna Gora je mogla platiti troškove trogodišnjeg školavanja za 165 najboljih crnogorskih studenata na prestižnim univerzitetima poput Oxforda ili Campbridge-a, odnosno magistarske studije na istima za 2, 000 najboljih crnogorskih studenata!”, navode u CGO-u.

Kako su naveli iz ove organizacije, ovih sedam miliona eura je moglo da bude investicija koja ima punu izvjesnost vraćanja kroz višestruku dobit u crnogorskom društvu umjesto što su prosuti za pokrivanje štetnih poslova sklapanih u ime države Crne Gore a od čije štete korist ima jedino brat aktuelnog premijera.

” CGO insistira da se odgovornost za nastalu štetu državi Crnoj Gori personalizuje i da Tužilaštvo do kraja i efikasno istraži ovaj slučaj u javnom interesu. Upravoovakvi slučajevi su oni na kojima će crnogorsko Tužilaštvo pokazati da li ima kapaciteta da se bori sa korupcijom na visokom nivou i koliko su do sada sprovedene reforme uopšte bile učinkovite”, zaključeno je u saopštenju.

Aco Đukanović, prema presudi podgoričkog Višeg suda, izgubio je više od sedam miliona eura, jer država nije poštovala ugovor nakon što je premijerov brat kupio  zemljište u podgoričkom naselju Momišići.

Viši sud je preinačio dio prvostepene presude kojom je  prije dvije godine odlučeno da je taj gubitak Đukanovića za milion i po veći.

Prema saznanjima “Vijesti”, u pravosnažnoj presudi piše  da za taj milion i po nije dokazana izvjesnost ostvarivanja dobiti brata crnogorskog premijera.

Tako će  brat Mila Đukanovića dobiti deset miliona eura sa kamatom do konačne isplate za  zemlju koju je kupio za nešto više od tri miliona.

Na njegovom bivšem placu  i dalje se nalaze šalteri  MUP-a, u sklopu takozvane  “Limenke”, iako je prvobitnim ugovorom bilo planirano da se službenici te institucije  isele do kraja 2010. godine.

(Foto:Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com