Crnogorske banke u aprilu odobrile više kredita - Volim Podgoricu

Crnogorske banke u aprilu odobrile više kredita

Ukupno odobreni krediti na kraju aprila iznosili su 2,37 milijardi eura, 1,1 odsto više nego u martu, pokazuju podaci Centralne banke.

U odnosu na april prošle godine, ukupno je odobreno 0,8 odsto manje kredita, a odnos između kredita i depozita u aprilu je bio niži nego u istom mjesecu prošle godine, navodi se u biltenu CBCG.

Banke su po osnovu kredita najviše potraživale od privrede i stanovništva 78,7 odsto, ukupni depoziti na kraju aprila su na mjesečnom nivou porasli jedan odsto na oko 2,34 milijarde eura, a u odnosu na isti mjesec prošle godine, depoziti bilježe rast od 11,6 odsto, prenosi MINA-business.

Oročeni depoziti činili su 55,2 odsto ukupnih, oni po viđenju 44,7 odsto, dok preostalih 0,1 odsto se odnosilo na sredstva na escrow računu.

U strukturi oročenih depozita najveće učešće imali su oni ročnosti od jedne do tri godine, 49,1 odsto. Depoziti ročnosti od tri mjeseca do jedne godine činili su 39 odsto,a  ukupni depoziti stanovništva na kraju aprila iznosili su oko 1,36 milijardi eura, što je 0,8 odsto više nego u martu, dok su u poređenju sa istim mjesecom prošle godine porasli 9,3 odsto. U ročnoj strukturi depozita stanovništva, oročeni su činili 62,8 odsto, a oni po viđenju 37,2 odsto. Na sredstva na escrow računu odnosio se neznatan dio.

(CdM)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com