RUDARI POVLAČE MEHANIZACIJU: Ako nas prevarite, zapamtićete nas - Volim Podgoricu

RUDARI POVLAČE MEHANIZACIJU: Ako nas prevarite, zapamtićete nas

Radnici nikšićkih Rudnika boksita počeli su da povlače tešku mehanizaciju sa saobraćajnice u mjestu Rubeža, gdje su bili blokirani devet dana jer ih je policija zaustavila u namjeri da protestuju u Podgorici.

Predsjednici obje sindikalne organizacije Boksita, Borisav Bojanović i Ilija Đilas upozorili su da će, ukoliko ne bude ispoštovano sve što je dogovoreno, ponovo radikalno iskazati nezadovoljstvo.

“Ukoliko bi se to desilo, protesti bi bili još radikalniji“, upozorili su Bojanović i Đilas.

Rudari će mehanizaciju, odnosno utovarnu lopatu, damper i kamione, odvesti i parkirati na prostor sektora Transporta u Gračanici.

Radnici su odluku da prekinu protest donijeli nakon današnjeg sastanka sa ministrom ekonomije Vladimirom Kavarićem koji im je pojasnio detalje Vladine odluke o rješenju problema u preduzeću.

“Ministar ekonomije Vladimir Kavarić obećao je radnicima Rudnika boksita iz Nikšića da će se založiti da im se već naredne sedmice završi povezivanje radnog staža”, potvrdio je predstavnik Samostalnog sindikata Boksita Borisav Bojanović

Kako je kazao, napravljen je pomak, a hoće li to biti dovoljno da radnici odblokiraju put znaće se za dva sata.

“Kavarić nam je obećao da će se založiti da se socijalni program u Ministarstvu rada i socijalnog staranja tokom naredne sedmice realizuje na zadovoljstvo radnika. Očekujem da će se to i završiti na zadovoljstvo radnika, a da li će to biti dovoljno radnicima, ne znam“, kazao je Bojanović nakon sastanka sa Kavarićem.

rudari-rubeza-povlacenje

On je saopštio da socijalni program, odnosno otpremnine, iznose od šest do 13,35 hiljada eura, a taj program se odnosi na 15 do 20 radnika koji hoće da napuste Rudnike boksita bezuslovno i koje ne interesuje povezivanje radnog staža, prenosi Mina business.

Predstavnici sindikata će, kako je dodao, pokušati da ubijede radnike da oslobode jednu traku na saobraćajnici Nikšić-Župa, u mjestu Rubeža, kako bi 5.000 mještana Župe i Dragovoljića normalno funkcionisalo.

“Da li će oni to prihvatiti ne znam, jer je ogorčenje i razočarenje kod radnika ogromno iz razloga što se pričaju svakakve piče, o firmi Neksan, o radnicima i politici“, naveo je Bojanović.

On je dodao da okupljanje radnika nije stvar nečije političke volje, već traženje prava.

„U javnosti se proturila priča da je okupljanje radnika u Rubežama stvar nečije političke volje. Poručujemo svakome ko hoće da ubira političke poene na našoj muci da ne dolazi tamo, jer zaista naše okupljanje je čisto traženje mogućih rješenja i prava radnika koja su Ustavom i zagarantovana“, kazao je Bojanović.

Prema njegovim riječima, predstavnici radnika su pravili pritisak da se prihvati ponuda Neksana, jer nije bilo druge.

„Sad je u pitanju licitacija za koju mislim da je stavljena velika početna cijena i bojim se da se na toj licitaciji teško ko može prijaviti. Predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić prvu ponudu firme Neksan okarakterisao je kao onu koja je poslata da bi se odbila. A ja sad komentarišem da je početna cijena od šest miliona ponuda na koju se niko neće javiti“, rekao je Bojanović.

Podsjećanja radi, radnici Boksita su devet dana blokirani na saobraćajnici Nikšić-Župa, gdje ih je policija zaustavila kako ne bi sa rudarskom mehanizacijom otišlu u Nikšić, a zatim u Podgoricu. Oni su se na radikalizaciju protesta odlučili nakon što je Odbor povjerilaca odbio ponudu Neksana za kupovinu imovine Rudnika. Mještani nikšićke Župe poručili su da će čekati danas do 12 sati da policija nađe rješenje i uspostavi saobraćaj prema toj mjesnoj zajednici, kako bi se normalizovao život za oko pet hiljada njenih mještana koji su zbog blokade u Rubežama odsječeni od grada.

(Cdm/Foto:Milovan Danilović)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com