IS preuzela odgovornost, u Tunisu 38 poginulih - Volim Podgoricu

IS preuzela odgovornost, u Tunisu 38 poginulih

Ekstremistička grupa “Islamska država” preuzela je danas odgovornost za masakr u tuniskom ljetovalištu Sus kada je, prema najnovijim podacima, poginulo 38 osoba, od kojih su pet britanski turisti, javile su agencije.

Pozivajući se na nalog IS na Twitteru, mediji prenose da je u petak napad na plažu popularnog ljetovališta izveo “vojnik kalifata”, koji je grupa proglasila prije nepunih godinu dana na teritoriji Iraka i Sirije.

Islamisti navode da je naoružani napadač Abu Jahja al-Kairavani napao neprijatelje te džihadističke grupe i “jazbinu bluda, poroka i vjerskog otpadništva”, prenio je AFP.

Većina ubijenih pripadaju “državama članicama krstaške alijanse” koja se bori protiv proglašenog kalifata, navela je IS na Twitteru, sugerišući na zemlje koje bombarduju njene pozicije na Bliskom istoku.

U Tunisu je saopšteno da je ubijeni napadač bio student iz Tunisa, od ranije poznat vlastima, koji je oružje sakrio u suncobranu.

Premijer Tunisa Habib Esid naveo je da je većina poginulih iz Velike Britanije, a da su među žrtvama i Njemci, Belgijanci, Francuzi.

Ranije je britanski premijer Filip Hamond saopštio da je među turistima ubijenim kod hotela sa pet zvjezdica “Imperijal Marhaba” španskog lanca RIU u popularnom mediteranskom ljetovalištu Port el-Kantavi najmanje pet Britanaca.

Irska je potvrdila da je među poginulima i jedna Irkinja.

Rojters javlja da tuniske vlasti namjeravaju da u narednih nedjelju dana zatvore sve džamije koje nisu pod kontrolom Ministarstva vjera, njih 80.

Premijer te zemlje danas je proglasio nove antiterorističke mjere, uključujući raspoređivanje vojnih rezervista na “osjetljivim mestima koja mogu biti mete terorističkih napada”.

Esid je naveo da će plan povećanja bezbjednosti turističkih mjesta i arheoloških nalazišta uključiti razmještanje pripadnika bezbjednosnih struktura duž obale i u hotelima od 1. jula.

Prema njegovim riječima, njegova zemlja ne može sama da se bori protiv džihadističke pretnje i potrebno je utvrditi globalnu strategiju.

Tunis, u kom je “rođeno Arapsko proljeće” zbacivanjem predsjednika Zejnelabedina Ben Alija 2011, zahvatio je talas radikalnog islama i od tada je poginulo na desetine pripadnika bezbjednosnih snaga u džihadističkim napadima, podsjećaju agencije.

Napad u petak u ljetovalištu najsmrtonosniji je u modernom Tunisu, u kom sedam odsto bruto nacionalnog dohotka sačinjavaju prihodi od turizma, i uslijedio je poslije napada u martu na Nacionalni muzej Bardo u gradu Tunisu, kada je poginuo 21 strani turista i jedan policajac.

Odgovornost i za taj napad preuzela je IS.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com