Zašto paradajzu nije mjesto u frižideru - Volim Podgoricu

Zašto paradajzu nije mjesto u frižideru

Do sada ste vjerovatno milion puta čuli da ne treba da stavljate paradajz u frižider. Međutim, pored toga što će biti gnjecav i imati lošiji ukus, da li zaista znate zašto to ne bi trebalo da radite?

Paradajz vodi porijeklo iz toplih klima sličnih pustinji i zato više voli toplotu. Paradajz u frižideru nije samo nesrećan, već prolazi kroz hemijske promjene koje mu slabe ukus i mijenjaju teksturu.

Voljeni ukus paradajza je rezultat arome nestalnih jedinjenja. U frižideru ne samo da dolazi do zaustavljanja proizvodnje ovih jedinjenja, već se narušavaju i postojeća.

A tu je i tekstura. Hladnoća razlaže zidove ćelija paradajza i dovodi do toga da postaju brašnjavi.

Paradajz iz frižidera tako neće imati nikakav ukus i imaće brašnjavu teksturu, posebno ako prije stavljanja u frižider nije bio savršeno zreo.

Međutim, uvijek postoji izuzetak koji potvrđuje pravilo. Postoje trenuci kada vam frižider može pomoći i spasiti vas od bacanja prezrelih paradajza.

Ovo se posebno odnosi na zreo paradajz koji nećete odmah jesti. Frižider će sačuvati njegovu zrelost uz minimalan gubitak ukusa ako ga vratite na sobnu temperaturu prije konzumiranja.

(24 sata)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com