Ruse je iznervirala “gej propaganda” na Fejsbuku i evo šta su uradili! - Volim Podgoricu

Ruse je iznervirala “gej propaganda” na Fejsbuku i evo šta su uradili!

U čast prošlonedjeljnog usvajanja zakona koji je legalizovao istopolnih brakove u Americi, Fejsbuk je napravio poseban filter koji je korisnicima omogućio da preko svoje profilne fotografije prevuku i gej zastavu duginih boja. Ipak, Rusi su se dosetili kako da filter iskoriste kako bi iskazali svoje neslaganje ovim zakonom.

Milioni ljudi koristili su filter na Fejsbuku koji je omogućio preklapanje fotografija korisnika sa providnom zastavom duginih boja kako bi iskazali svoju podršku gej populaciji. Ipak, fiter je izazvao negativnu reakciju među Ruskim konzervativcima koji su ga iskoristili kako bi na svoju fotografiju stavili rusku zastavu.

 

ruskua-zastava

 

Kada je vidio koliko je popularan Fejsbukov filter, grafička dizajner Oleg Čulakov napravio je u Fotošopu alatku pomoću koje se na slike korisnika može staviti ruska zastava. Pošto je alatka skinuta 5.000 puta Čulakov je odlučio da je pretvori u veb aplikaciju.

On tvrdi da aplikacija nije anti-gej, ali su je korisnici na društvenim medijima tagovali riječima “ponosan što sam strejt” i “ponosan što sam Rus” (#pridetobestraight, #proudtobeRussian) na ruskom i engleskom.

Unapređenje gej prava ne podržava većina u Rusiji koja je 2013. godine usvojila zakon kojim se kriminalizuje “gej propaganda”. Većina članova LGBT populacije žrtve su zločina mržnje, a protesti i demonstracije se većinom završavaju nasiljemi hapšenjima.

Jedan političar iz Sankt Petersburga zatražio je čak da ruski kontrolor interneta zabrani Fejsbuk zbog kršenja zakona o “gej propagandi” svojim filterom.

(Telegraf.rs / Izvor: independent.co.uk)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com