DERMANTI: Cipras, ipak, nije poklekao? - Volim Podgoricu

DERMANTI: Cipras, ipak, nije poklekao?

Grčka vlada negirala je danas da je prihvatila sve uslove koje su međunarodni kreditori postavili Grčkoj, kako su objavili svjetski mediji.

– Izvještaji u kojima se navodi da je grčka vlada u potpunosti prihvatila predlog institucija nisu tačni. Grci su juče dostavili novi predlog institucijama uz pismo premijera Alekisa Ciprasa. Izvještaji u kojima se navodi da je grčka vlada u potpunosti prihvatila predlog institucija nisu tačni, navodi se u saopštenju vlade, dodajući da predlog vlade uključuje “niz amandmana na tekst institucija.”

Novi predlog predstavlja pokušaj da se pronađe obostrano korisno rješenje.

Taj dokument na dvije stranice, poslat je čelnicima Evropske komisije, Međunarodnog monetarnog fonda i Evropske centralne banke, elaborira iznenađujući zahtjev Grčke da se produži sada već istekli rok za vraćanje dijela duga i za novi, 29,1 milijardu eura težak paket pomoći.

Cipras je u pismu  obećao da prilagoditi sistem PDV-a onome što “trojka” od njega traži, uz izuzetak najudaljenijih grčkih ostrva. Za njih Cipras traži svojevrsni “popust” od 30 posto s obzirom da se radi o teško dostupnim područjima koje je problematično opskrbljivati robnim zalihama.

Cipras će pristati da promjene koje će rezultirati povećanjem godina za ostvarivanje penzije na 67 godina do 2022. godine, ali traži da te reforme ne krenu odmah, već u oktobru ove godine. Pristao je i na postupno ukidanje fonda solidarnosti za najsiromašnije penzionere do 2019. godine, ali zahtjeva nešto sporiji tempo uvođenja ove reforme.

Iako je rok istekao u ponoć, što znači da prvi zahtjev otpada, Ciprasovo novo pismo može poslužiti kao temelj za novi paket pomoći u idućim danima, piše Financial Times

Nova ponuda Ciprasa nije jasna, kazao je njemački ministar finansija Volfgang Šojble, a prenosi Rojters.

– Prije svega, Grčka mora da bude jasna šta hoće, rekao je Šojble na konferenciji za novinare.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com