Početak kraja “braka” DPS-a i SDP-a - Volim Podgoricu

Početak kraja “braka” DPS-a i SDP-a

Nakon unutrašnjeg raskola, Socijaldemokratska partija  nema šta da traži u Vladi, ocijenio je analitičar Zlatko Vujović, poručujući da je to i početak formalnog raskida vladajuće koalicije.

– Izvjestan je bio razlaz dvije struje unutar SDP-a, ali je neočekivano ovako snažno ubrzanje u ovom trenutku. S obzirom na odlučnost obje strane, za očekivati je nastavak tenzija, te pravu bitku za članstvo i birače, objasnio je Vujović.

On smatra da bi svako oklijevanje Ivana Brajovića vodilo daljem gubljenju pozicija njegove grupe.

– I jedna i druga strana su svjesne da im vrijeme nije saveznik, te su očigledno procijenili da je bolje iskoristiti vrijeme prije izbora da se konsoliduju njihove pozicije za izborne nastupe na suprotnim stranama, kazao je Vujović Pobjedi.

Prema njegovim riječima, ključno pitanje se tiče vraćanja poslaničkih mandata i ministarskih pozicija.

“Nameće se ključno pitanje – da li premijer Milo Đukanović ima dovoljnu podršku u parlamentu za Vladu i bez poslanika lojalnih lideru SDP-a”, kazao je Vujović.

Prema njegovim riječima, postavlja se pitanje da li, ukoliko Đukanović nema tu podršku, to znači skorije izbore.

– Ako bi Đukanović odbio zahtjev da zamijeni ministre iz SDP-a ljudima lojalnim lideru stranke, Ranku Krivokapiću, isto bi značilo otkazivanje podrške SDP-a Vladi. Ako Đukanović udovolji zahtjevima Krivokapića, onda ojačava pozicije Krivokapiću kojeg više ne vidi kao saveznika, objasnio je Vujović.

Kako je naveo, smisao da SDP makar privremeno ostane u Vladi bi postojao samo ako Đukanović vrati ministarska mjesta Krivokapićevom SDP-u, što je sa druge strane kontraproduktivno za njega samog.

– Kao što je bilo jasno da su šanse za konsolidaciju unutar SDP-a gotovo nikakve, tako nakon ovoga se isto može reći i za vladajuću koaliciju, ocijenio je Vujović.

 

(Pobjeda/Foto: politika.rs/Fonet)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com