CPC traži blokiranje radova na Ostrogu: Beogradska patrijaršija gradi velikosrpske međaše - Volim Podgoricu

CPC traži blokiranje radova na Ostrogu: Beogradska patrijaršija gradi velikosrpske međaše

Potpredsjednik Savjeta Mitropolije CPC-a Stevo Vučinić rekao je Pobjedi da je Crnogorska pravoslavna crkva tražila da se Nacrt detaljnog urbanističkog plana “Ostrog-Glava Zete“ stavi van snage dok se ne riješi vlasničko pitanje nad Manastirom Ostrog i o tom dokumentu ne izjasni Ustavni sud, Skupština i javnost.

“Cetinjska filijala Beogradske patrijaršije je nezakoniti vlasnik, nesavjesni korisnik i strano pravno lice koje ilegalno djeluje u zemlji. Stoga ne može da bude investitor radova u kompleksu Donjeg i Gornjeg manastira Ostrog. Ta organizacija ne namjerava da u manastirskom kompleksu gradi objekte duhovne namjene, nego međaše velikosrpskih prostora koji ni enterijerno ni eksterijerno nijesu oslonjeni na autentične vrijednosti”, tvrdi Vučinić.

On je kazao da je simbolički značaj ostroškog svetilišta za Crnu Goru i Crnogorce takvih potencijala da se ne može prepustiti na upravljanje bilo kome ko ne oličava suverenitet i integritet crnogorske zajednice.

“O tome mora da se povede računa. Našim odnosom prema Manastiru Ostrog u vlasničkom, duhovnom i kulturološkom smislu, šaljemo jasnu poruku javnosti o nacionalnom identitetu, državnom suverenitetu i sopstvenoj duhovnosti, koja je u svemu osobena, zbog čega i jesmo Crnogorci i zbog čega je ovo Crna Gora”, naveo je Vučinić.

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma saopšteno je da DUP-om treba predvidjeti izgradnju konaka sa 50 soba na lokaciji Donjeg manastira, što je i bio zahtjev predstavnika Mitropolije crnogorsko-primorske. U planska dokumenta neophodno je unijeti i urbanističko-tehničke uslove za dogradnju i rekonstrukciju pojedinih objekata unutar kompleksa Gornjeg manastira, što bi podrazumijevalo i naknadnu legalizaciju do sada obavljenih radova o kojima se u javnosti, proteklih par mjeseci, dosta govorilo i pisalo.

U mišljenju Ministarstva naloženo je da se iz buduće planske dokumentacije eliminišu svi montažni i objekti od čvrstog materijala, koji rade na osnovu privremenih dozvola.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com