ĐUKANOVIĆ: Amerika je dio svih naših uspjeha - Volim Podgoricu

ĐUKANOVIĆ: Amerika je dio svih naših uspjeha

“Iskreno se nadam da će Crna Gora, kad Amerika iduće godine bude obilježavala deseti put Dan nezavisnosti, već biti članica Alijanse. Najveći dio napora državne politike podredili smo tom cilju”, poručio je premijer Milo Đukanović na prijemu u Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država SAD povodom 4. jula – Dana nezavisnosti te zemlje.

On je naglasio da Crna Gora ne zaboravlja da je Amerika dio svih državnih uspjeha.

Đukanović očekuje da će Vašington nastaviti da aktivno podržava Crnu Goru u evro-atlanskim integracijama.

“To je u velikoj mjeri doprinijelo da Crna Gora postane nezavisna, da bude lider u integracijama u regionu, u kvalitetnom i dinamičnom pregovaračkom procesu sa EU, u očekivanju poziva za članstvo u NATO do kraja godine. To je od presudne važnosti za budućnost naše zemlje, za stabilnost regiona, i od značaja za Alijansu“, istakao je Đukanović.

Premijer se zahvalio SAD-u na pomoći i podršci očuvanju stabilnosti, reformskim procesima, ekonomskom i demokratskom razvoju Crne Gore tokom posljednje dvije decenije.

“Jedan mladi Crnogorac, Nikola Petanović, koji je došao u Ameriku 1912. sa svojih 20 godina, nije se mirio sa nestankom Crne Gore poslije Velikog rata. On je još prvih decenija 20. vijeka pričao i pisao o svemu što danas vidimo: da će Amerika postati najveća vojna i ekonomska sila na globalnom planu, a engleski vodeći svjetski jezik; da treba stvarati uslove za održavanje referenduma na kojem bi se Crnogorci izjasnili u kakvoj državi žele da žive; da će Crna Gora podržana od Amerike postati moderna, samostalna, razvijena država, lider zemalja na Balkanu… Ovo su prilike da se sjetimo takvih ljudi, da zahvalimo svima koji su doprinosili i doprinose učvršćivanju crnogorsko-američkog prijateljstva kroz istoriju“, dodao je Đukanović.

Ambasadorka SAD-a Margaret En Uehara kazala je da Crna Gora, kao Sjedinjene Američke Države, ima veliko srce i dugoročnu viziju.

Ona je, na prijemu u ambasadi, kazala da obije zemlje dijele i snažnu tradiciju nezavisnosti, zajedno sa željom da mijenjaju stvari u svijetu.

“Dok se Crna Gora sprema za 10. godinu od kada je obnovila nezavisnost, američki narod sa ponosom stoji uz nas, dok se suočavate sa istim komplikovanim pitanjima sa kojima smo se mi suočavali više od 200 godina”, poručila je Uehara.

Obraćajući se premijeru Milu Đukanoviću, ambasadorka je obećala da će nastaviti saradnju kako bi Crna Gora napredovala na putu integracija u evroatlansku familiju.

Takođe, Uehara je istakla da Crna Gora i SAD imaju nevjerovatne prirodne ljepote koje treba štititi.

“I jedna i druga zemlja snažnija je zbog raznolikosti porijekla njenih građana”, istakla je ona.

Ona se zahvalila Đukanoviću na kontinuiranom partnerstvu i prijateljstvu.

(CDM)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com