Da li znate kada je vrijeme da bacite stari jastuk, grudnjak… - Volim Podgoricu

Da li znate kada je vrijeme da bacite stari jastuk, grudnjak…

Šta bi trebalo da uklonimo iz naše kuće, a to ne činimo često? Od krpa za ribanje koje moraju da se bace nakon nedjelju dana do grudnjaka koji nikada ne treba da se nose duže od godinu dana.

RASTANITE SE OD JASTUKA NAKON ŠEST MJESECI

– Rok trajanja jastuka varira od kvaliteta i vrste materijala. Jastuci punjeni jeftinim poliesterom gube potporu i moraju da se zamijene kroz manje od šest mjeseci. Kvalitetniji jastuci ostaju u boljem stanju i do pet godina, a oni punjeni perjem i vunom mogu da traju i do osam godina. Nekvalitetni jastuci mogu da dovedu do bolova u vratu i leđima. Ako se ne pere redovno, jastuk se popuni prašinom i prljavštinom, odumrlom kožom, a to može da izazove alergije.
Fizioterapeut Semi Margo je uradila „test uništenog jastuka“. Jednostavno namjestite jastuk u prirodan položaj i rukom ga prepolovite uzduž. Postavite laku patiku za trčanje u udubljenje, ako se jastuk nije vratio u normalan položaj, zamijenite ga.

ZAMIJENITE ČETKICU ZA ZUBE NAKON TRIDESET DANA

– Većina ljudi koristi četkicu za zube duže nego što bi trebalo. Obično svi čekaju da se rascveta da bi je zamijenili, a to znači da je ona manje efikasna u uklanjanju naslaga, a može i da ošteti desni. Zubari preporučuju da bi klasične i električne četkice trebalo mijenjati jednom mjesečno, pogotovu ako patite od problema sa desnima. Iako niste u stanju da vidite oštećenja, mogu nastati problemi ukoliko bakterije dođu u dodir sa desnima – rekao je doktor Amer Said, direktor Garden Skver stomatološkog centra u Londonu.

Da biste očuvali vašu četkicu u dobrom stanju, ovaj doktor savetuje da je isperete toplom vodom nakon korišćenja, da bi ostaci hrane nestali i da se bakterije ne bi taložile.

BACITE GRUDNJAKE SVAKIH OSAM MJESECI

Vaši omiljeni grudnjaci nikada ne treba da proslave rođendan! Ovo može da zvuči glupo, ali ako redovno nosite grudnjak, čak i ako je visokog kvaliteta, on gubi potporu i komfort .

Da bi vam grudnjaci duže trajali, Rekur preporučuje grudnjake tamnijih boja zato što su oni obično čvršći i traju duže od bijelih. Perite ih na ruke sa nežnim deterdžentom.

BACITE SUNĐERE I KRPE NAKON NEDJELJU DANA


Nevažno je sa koliko pažnje čistite kuhinju, ako koristite stari sunđer, postoji velika vjerovatnoća da ćete raširiti bakterije preko površina, a da ih nećete očistiti. Da bi smanjili broj bakterija na minimum, mijenjajte sunđer svake nedjelje. U međuvremenu ga dobro ispirajte i cijedite, a zatim ga stavite na čistu površinu, a ne u sudoperu.

MIJENJAJTE PATIKE ZA TRENING SVAKIH ŠEST MJESECI

Iako se patike ne prodaju sa rokom trajanja na njima, obično treba da se zamijene nakon osamsto kilometara pređenih. To je zato što one gube oblik i ne mogu da podrže vašu težinu. Primjetićete kada su patike iznošene, kada počnu da gube na fleksibilnost.

(Blic Žena)

12 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com