DVA MITINGA U ATINI: Raste napetost uoči referenduma! - Volim Podgoricu

DVA MITINGA U ATINI: Raste napetost uoči referenduma!

U Atini su u toku dva rivalska skupa koja su okupila preko 25 hiljada ljudi protiv i oko 20 hiljada onih koji će na referendumu u nedjelju reći “da”. Trenutno je mirno nakon sukoba demonstranata sa policijom koja je koristila i šok bombe.

Početak okupljanja onih koji podržavaju vladin predlog i opciju “ne” na referendumu, obilježio je sukob policije i nekoliko desetina demonstranata. U jednom trenutku policajci su bacili i šok bombe, javljaju grčki mediji.

Demonstranti su uglavnom bili obučeni u crno i nosili su kacige, ali su se sukobi ubrzo smirili, prenio je Rojters.

Na trgu Sintagma okupili su se protivnici sporazuma sa međunarodnim kreditorima gdje se nekoliko desetina demonstranata sukobilo sa policijom.

Okupljenima na skupu podrške vladi, na trgu Sintagma ispred parlamenta, obratio se premijer Aleksis Cipras, koji je ranije izjavio da se “ne” odnosi na kreditore, ali ne i na Evropu. 

“Šta god da se desi u ponedjeljak, biće to pobjeda demokratije”, poručio je Cipras ističući da je Grčka spremna da “uzme stvar u svoje ruke”.

Pozvao je Grke da kažu “ponosno ne” onima koji im postavljaju ultimatume i koji ih zastrašuju.

Demonstranti koji podržavaju program kreditora, koji su se okupili ispred stadiona “Panatinaikosa”, samo 800 metara udaljenom od trga Sintagma, uzvikuju proevropske slogane, upozoravajući da bi poslije referenduma Grčka mogla da napusti eurozonu.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com