Jedino Plužine ne dobijaju novac iz Egalizacionog fonda - Volim Podgoricu

Jedino Plužine ne dobijaju novac iz Egalizacionog fonda

Potrebno je uvesti princip odgovornosti i pokrenuti krivične postupke zbog zloupotrebe službenog položaja i nenamjenskog trošenja budžetskih sredstava, poručili su iz Socijalističke narodne partije (SNP) Plužine, nezadovoljni raspodjelom novca iz Egalizacionog fonda.

“Plužine, u kojoj je SNP na vlasti, jedina su opština sa sjevera Crne Gore koja nije korisnik Egalizacionog fonda. Plužine su, istovremeno, jedina opština u Crnoj Gori koja je likvidna, što je primjer kako se može domaćinski upravljati lokalnim samoupravama u korist građana”, saopšteno je iz te partije.

S druge strane, prema podacima iz Ministarstva finansija, 14 opština iz centralnog i sjevernog dijela Crne Gore u periodu od 2011. do 2014. iz Egalizacionog fonda dobilo je 100 miliona eura, ističu.

U odgovoru na poslaničko pitanje predsjednika SNP-a, Srđana Milića, Ministarstvo finansija je navelo da „nema ingerencija da vrši nadzor nad korišćenjem sredstava koje opštine dobijaju od Egalizacionog fonda“, dodaju u saopštenju.

“To samo pokazuje koliki je stepen neodgovornosti kada je u pitanju raspodjela narodnih para, odnosno na koji način DPS drži vlast u pojedinim opštinama. Tako je, na primjer, Nikšić u navedenom periodu dobio 22 odsto, Bijelo Polje 17, a Berane i Cetinje po 11 odsto od ukupnih sredstva iz Egalizacionog fonda”, navode iz SNP-a.

Pored, kako kažu, nevjerovatne činjenice da Vlada Crne Gore ne zna za šta je potrošeno 100 miliona eura iz Egalizacionog fonda, “zapanjuje i podatak da su opštine u kojima je DPS bio ili jeste na vlasti dodatno dužne više od 200 miliona eura.”

Navode i primjer nove vlasti u Beranama, koji čine SNP i DF, koja je zbog “naslijeđenog finansijskog haosa”  morala da donese odluku o refinansiranju dugova po osnovu ranijih kredita i zajmova, odnosno o kreditnom zaduživanju kako bi vraćala višemilionske dugove koje je, kako su naveli, iza sebe ostavila prethodna DPS uprava.

“Svaki komentar svih ovih podataka je nepotreban, a ono što treba da se uradi jeste uvođenje principa odgovornosti i pokretanje krivičnih postupaka zbog zloupotrebe službenog položaja i nenamjenskog trošenja budžetskih sredstava”, navodi plužinski SNP u saopštenju.

Cilj njihovog saopštenja je, kažu, javni poziv Vrhovnom državnom tužiocu da preduzme odgovarajuće radnje iz svoje nadležnosti u cilju zaštite interesa svih građana Crne Gore.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com