KO MOŽE DA ZADRŽI SUZE: Mlada Japanka umire, a poslednja želja joj je potpisan dres Novaka Đokovića - Volim Podgoricu

KO MOŽE DA ZADRŽI SUZE: Mlada Japanka umire, a poslednja želja joj je potpisan dres Novaka Đokovića

Čim je saznao za poslednju želju mlade Japanke, Tomoke Sumitanji, koja je oboljela od pancitopenije, neizlječivog imunološkog oboljenja, Novak Đoković je reagovao munjevito. Njena želja je – potpisan Novakov dres.

Do njega, sipostavilo se, nije bilo lako doći, sve dok nije ostvaren kontakt sa Đokovićevim timom.

Ambasada Srbije u japanskoj prijestonici uspjela da je ostvari kontakt sa saradnicima Novaka Đokovića i oni su joj saopštili da je Đoković odvojio i potpisao dres za mladu Japanku, te da će joj taj dragocjeni suvenir biti poslat direktno.

Vijest je već stigla i do Tomoke. Njen ujak Šigeki u razgovoru sa novinarom RTS-a izrazio je zahvalnost Novaku i njegovom timu, ambasadi Srbije i RTS televiziji koja je prenijela priču.

“Tomoka se rasplakala kada sam joj saopštio tu vijest, a sa njom, zaplakali smo i ja i medicinske sestre. Svima nam se čini da joj se boja vratila u obraze. Rekla je da će se odsad boriti najviše što može da bi bar došla u stanje da može da prima posjete i lično se zahvali ljudima iz Srbije koji su joj pomogli”, rekao je Šigeki Sumitanji.

Tomoka Sumitanji je godinama sakupljala novac za put u Evropu kako bi uživo gledala Đokovića, a kada je bolest ove godine prikovala za samrtničku postelju, objavila je svoju posljednju želju – da poživi do kraja Đokovićevog nastupa na ovogodišnjem Vimbldonu i dobije od svog životnog uzora dres i reket.

Tomoka Sumitanji izgubila je oba roditelja, nekoliko rođaka i dečka u naletu velikog cunamija 11. marta 2011. godine. Sa roditeljima, talasi su odnijeli i njenu kuću u lučkom gradiću Kesen-numa i sve fizičke uspomene na porodicu i život koji je do tada imala. A u tom životu njoj je puno značio tenis. Trenirala je u lokalnom klubu i igrala tenis, kada je veliki cunami udario na njen zavičaj.

Sada, u dvadesetoj godini života, onemoćala od opake bolesti, ona leži očekujući skori, neizbježan kraj u bolnici u Tokiju. I bori se da poživi još toliko da može da odgleda sve nastupe svog teniskog uzora Novaka Đokovića na turniru u Vimbldonu.

Tomoka je u takvom stanju da više ne može da proguta ništa osim tečnosti i ne želi da je iko vidi. Najveći dio dana provodi spavajući zbog opšte slabosti organizma i uticaja jakih ljekova”, piše RTS čiji je novinar kontaktirao i razgovarao sa Tomokinim starateljem, ujakom koji ju je i službeno usvojio nakon smrti roditelja.

“Tomoka cijeni Keija Nišikorija, najveću zvijezdu japanskog tenisa, ali navija za Đokovića kada njih dvojica igraju jedan protiv drugoga”, kaže Tomokin ujak Šigeki Sumitanji.

Za Novaka je počela da navija još u višim razredima osnovne škole, u vrijeme kada on još nije bio među najelitnim igračima planete, jer joj se dopao način na koji se on odnosio prema sakupljačima lopti.

Voljela je i da gleda kako imitira druge tenisere.

Njen ujak uputio je porodičnoj kompaniji Đokovića u Srbiji pismo sa molbom da joj ispune posljednju želju i pri tome priložio vrijedne poklone – tradicionalni kimono i sliku odštampanu na drvorezu.

Međutim, paket se neisporučen vratio sa srpske carine u Japan.

“Ponestaje nam vremena, a čak i kada bi paket ponovo poslali u Srbiju, on bi vjerovatno završio u nekom skladištu zajedno sa stotinama i hiljadama sličnih pošiljki koje Đokovići vjerovatno dobijaju. A čak i da ga primijete, pitanje je da li bi pozitivno odgovorili jer su vjerovatno zatrpani zahtjevima za Novakove suvenire, koji su sami po sebi vrlo vrijedni, jer ih tako mnogo ljudi želi”, izjavio je ranije Tomokin ujak i dodao:

“Najviše bih volio da je mogu izliječiti, ali pošto to ne mogu, imam samo jedan zadatak, a to je da joj ispunim taj san i tako joj dam energiju da još poživi”.

(RTS)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com