Podgoričani duguju više od šest miliona eura poreza, slijedi prinudna naplata - Volim Podgoricu

Podgoričani duguju više od šest miliona eura poreza, slijedi prinudna naplata

Dvadeset pet hiljada Podgoričana dobiće od naredne sedmice rješenja o prinudnoj naplati poreza, najavio je direktor Uprave lokalnih javnih prihoda Borivoje Marić. On je istakao da je ukupan iznos poreske obaveze od fizičkih lica više od šest miliona eura.

“Upravo je pokrenuta akcija prinudne naplate poreske obaveze od fizičkih lica. Od Poreske uprave Crne Gore pribavili smo podatke o zaposlenju dužnika obveznika. Pripremili smo zaključke o prinudnoj naplati za 25.000 građana i sljedeće sedmice dostavićemo ih Pošti na dalji postupak. Ukupan dug iznosi više od šest miliona eura”, rekao je Marić Pobjedi.

On je kazao da je Uprava lokalnih javnih prihoda u prvih šest mjeseci ove godine naplatila 14,5 odsto prihoda više nego u istom periodu prethodne godine.

“Najveći napredak zabilježen je u naplati poreza na nepokretnosti, nevjerovatnih 58 odsto. To je ostvareno uprkos činjenici da je poresko opterećenje manje nego lani za oko 4,3 odsto, kao posledica primijenjene metodologije utvrđivanja poreza. Ove godine naplatili smo oko 1.030.000od fizičkih i 1.300.000 od pravnih lica, poreza na nepokretnosti. Ako se čini da je ovaj iznos mali, podsjećam da je prva rata dospjela za naplatu tek 30. juna. Osnovni razlog zbog kojeg su građani platili manje nego pravna lica je taj što Pošta još nije uručila sva rješenja zbog ogromnog broja i zato što više puta pokušavaju da ih dostave. Očekujemo da će Pošta uručivanje rješenja završiti u narednih petnaestak dana”, kazao je Marić.

Objašnjava nakon koliko vremena se prinudno naplaćuje dug za porez.

“Ako je rješenje uručeno blagovremeno, prva rata poreza na nepokretnost dospijeva 30. juna, a druga 30. no vembra. Ako iz bilo kog razloga rješenje nije dostavljeno na vrijeme, prva rata dospijeva deset dana od dana dostavljanja. To je rok u kom obveznik treba da uplati poreski dug. Ako to ne učini, počinje teći period za koji se obračunava zatezna kamata i stiču se uslovi za pokretanje postupka prinudne naplate”, objašnjava Marić.

Dodaje da se postupak prinudne naplate pokreće donošenjem zaključka.

“Zaključak se dostavlja obvezniku i ostavlja mu se rok od deset dana da izmiri cijelu poresku obavezu, znači porez, kamatu i troškove postupka. Ukoliko poreski obveznik u tom roku ne izmiri dug, tada se pristupa prinudnoj naplati poreske obaveze iz novčanih sredstava obveznika, njegovih potraživanja, iz pokretne i nepokretne imovine i iz zarada, naknada zarada i penzija”, kazao je Marić.

Dalje objašnjava da Uprava prihoda zaključak dostavlja Centralnoj banci na izvršenje.

“Centralna banka “blokira“ račune obveznika kod svih poslovnih banaka i sredstva sa tih računa, do iznosa ukupne poreske obaveze, uplaćuje na odgovarajući račun glavnog grada. Kada su u pitanju fizička lica, prinudna naplata se najčešće sprovodi obustavom od zarade, naknade zarade ili penzije, na način da isplatilac tih primanja obustavljeni iznos uplaćuje na odgovarajući račun počev od prve naredne isplate do izmirenja obaveze. Posebno podvlačim, ako isplatilac zarade ili penzije ne obustavi i uplati traženi iznos, Uprava prihoda ima pravo da cijeli iznos naplati iz novčanih sredstava sa računa isplatioca”, istakao je Marić.

Prema njegovim riječima, u situacijama kada obveznik nema novčanih sredstava, naplata poreske obaveze može se izvršiti iz imovine poreskog obveznika tako što se vrši pljenidba i prodaja pokretne i nepokretne imovine i korišćenje tako dobijenih sredstava za naplatu poreske obaveze.

“Ovu mogućnost naplate Uprava prihoda još nije koristila”, kazao je Marić.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com