Radnici “Rade” prekinuli štrajk - Volim Podgoricu

Radnici “Rade” prekinuli štrajk

Šezdeset radnika bjelopoljske fabrike za proizvodnju mineralne vode „Rada“, nakon postignutog dogovora o isplati dugovanja od strane vlasnika, fabrike prekinulo je desetodnevni štrajk. Početak proizvodnje je najavljen za sjutra.

Jedan od radnika Miraš Joksimović najavio je zamrzavanje štrajka i ponovno pokretanje proizvodnje kako bi na taj način provjerili ozbiljnost danas potpisanog dogovora sa vlasnicima preduzeća.

Do obustave rada došlo je prije desetak dana zbog, kako su naveli radnici, ugrožavanja njihovih osnovnih egzistencijalnih potreba.

“Za sve to vrijeme radnici su tražili isplatu sedam zarada i neuplaćenih doprinosa od 2009”, kazao je Joksimović .

Nakon današnjeg razgovora Uprava preduzeća ispunila je dio tih zahtjeva – isplaćene su kompletne plate zaključno sa petim mjesecom, prevoz, topli obrok i obezbijeđen repromaterijal za proizvodnju.

Onaj drugi dio koji se tiče uplate doprinosa za zaostale zarade kao i razliku doprinosa za poslednjih šest godina biće uplaćen do kraja godine, tvrdi predsjednik odbora Eurofonda, Bojša Šotra.

„Tada će biti povezano oko 450.000, do kraja devetog mjeseca, doprinosa za radnike a ostatak od 189.000 do kraja godine“,najavio je Šotra

Obećanje je stavljeno na papir, nakon čega je sporazum potpisan. Miraš Joksimović je u ime radnika izrazio zadovoljstvo zbog postignutog dogovora, mada bi radnici bili daleko sretniji da je danas obećani iznos i uplaćem. Ipak, oni se nadaju da će se dogovoreno i ispoštovati, rekao je on.

Sporazumom je predviđeno i da ukoliko većinski vlasnik u septembru ne ispoštuje dogovor radnici nastave štrajk. Početak proizvodnje najavljen je za sjutra .

(RTCG/Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com