Stečajci Brodogradilišta razgovarali s predstavnicima Ministarstva - Volim Podgoricu

Stečajci Brodogradilišta razgovarali s predstavnicima Ministarstva

Članovi bivšeg Sindikata Jadranskog brodogradilišta Bijela razgovarali su danas u Podgorici sa predstavnicima Ministarstva finansija, kojima su saopštili zahtjeve nakon uvođenja stečaja u kompaniju.

Predstavnici bivšeg Sindikata nijesu željeli da saopšte ishod razgovora u Podgorici, jer treba da se vide sa sindikalnim rukovodstvom, prenosi Radio Jadran.

„Zvanične informacije danas nećemo davati sigurno. Najprije moramo da se vidimo sa sindikalnim rukovodstvom, pa ćemo eventualno dostaviti medijima neko zajedničko saopštenje“, kazao je član bivšeg Sindikata, Mladen Krivokapić.

Radnici Brodogradilišta najavili su ranije da će svakodnevno okupljaju zbog uvođenja stečaja u preduzeće, odnosno da radikalizuju proteste ukoliko ne naiđu na podršku za njihove zahtjeve.

Oni traže povezivanje radnog staža za pet i po godina, pa onda i isplate plata za pola marta, april, maj i jun, zaostalih zimnica, stanarina, kao i sredstava iz stambenog fonda u koji je menadžment bio dužan da uplaćuje dva odsto od bruto zarada godišnje.

Poreska uprava, na čiji zahtjev je uveden stečaj, najviše potražuje od Brodogradilišta, oko šest miliona eura za poreze i doprinose za tadašnjih 400 radnika.

Sporazumni raskid radnog odnosa i otpremnine dobilo je ove sedmice, uoči stečaja, 126 radnika koji su se ranije prijavili za odlazak. Sporazumni raskid je prošle i pretprošle godine potpisalo još po 126 radnika i svi su isplaćeni.

Ostalo je još 194 radnika koji su dobili rješenja o otkazu. Pored njih tu je i 70 radnika koji imaju više od 30 godina radnog staža koji po novom Zakonu o stečaju stiču pravo na penziju.

(rtcg)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com