Uzgajaćemo ribu od obale - Volim Podgoricu

Uzgajaćemo ribu od obale

Institut za biologiju mora iz Kotora predložio je Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja plan „Potencijalne zone za marikulturu”, koji predvi]a da se po uzoru na ruska isustva, u specijalnim kavezima uzgaja riba daleko od obale.

Kako je saopšteno iz instituta, taj plan uskoro bi trebalo da usvoji Vlada Crne Gore.

“Budućnost marikulture je u udaljavanju od obale, kako bi što manje uticala ne ekosistem mora, povezala se sa turizam, i povećala snabdijevanje Crne Gore svježom ribom”, kazao je na konferenciji za medije Aleksandar Joksimović iz kotorskog Instituta.

On kaže da su za to neophodni kavezi, koji bi se spuštali u vodu, autmatizovani, kao podmornice.

“Njih su razradili ruski naučnici i uspešno su isprobani u Kaspisjkom, Crnom moru i u Italiji. Grupa Alijansa je zajedno sa ruskom kompanijom Sadko i specijalistima iz Sankt Peterburga spremna da proizvede i isproba prvi sistem od 3 do 6 takvih kaveza na dijelu mora u Crnoj Gori. U svaki kavez može stati oko 100 tona ribe. Jedno preduzeće moglo bi najmanje da udvostruči produkciju marikulture Crne Gore bez rizika za tiruzam i morsku sredinu”, kazao je Joksimović.

On ističe da je crnogorska kompanija PAMEX već izrazila želju da započne uzgajanje riblje produkcije dalje od obale u takvim kavezima, u partnerstvu sa Grupom Alijansa i IBM.

“Predstoji dobijanje dozvole i neophodnih investicija”, pojasnio je Joksimović.

Još dvije stanice za kontrolu morske vode

U okviru projekta Centra uspješnosti u bioinformatici (BIO-ICT) Institut za biologiju mora iz Kotora nabavio je još dvije stanice za kontrolu nivoa zagađenosti morske vode. Stanice će biti instalisane u Institutu i području Ljute.

Kako je saopšteno na konferenciji za medije stanice su nabavljenje sredstvima Svjetske banke u okviru HERIC prvog pilot projekta Centra uspješnosti u bioinformatici, preko ruske kompanije “Grupa Alijansa” koja već ima uspješnu saradnju sa kotorskim Institutom.

Dopremu stanica je iz Sankt Peterburga pratio i njihov konstruktor prof. dr Sergej Holodkevič.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com