Učenici podgoričke Gimnazije uputili preko 90 žalbi na ocjene

U podgoričkoj Gimnaziji „Slobodan Škerović“ na kraju školske godine učenici su predali preko 90 prigovora na zaključene ocjene, piše Dan.

Prijave su upućene nakon tumačenja Ministarstva prosvjete Zakona o opštem obrazovanju i vaspitanju, po kome nastavničko vijeće ne odlučuje o opravdanosti prigovora za ponovno ocjenjivanje, već je samo dužno da u propisanom roku obrazuju komisiju koja će ih ispitati. Potpredsjednik Sindikata prosvjete i profesor u Gimnaziji Predrag Ražnatović rekao je za Dan da su se kolektiv te škole i Sindikat obratili Ministarstvu prosvjete, tražeći od njega da ukine takvo tumačenje Zakona o obrazovanju, ali odgovor nisu dobili.

Kako klaže, član 97 Zakona o opštem obrazovanju i vaspitanju, „precizira da učenik podnosi prigovor nastavničkom vijeću u roku od dva dana od dana prijema svjedočanstva, nakon kojeg je taj organ dužan da formira komisiju koja će utvrditi da li je ocjena izvedena suprotno propisima, odnosno pregledati i ponovo ocijeniti test, ili ispitati učenika“, čime se on nejasno i pogrešno tumači.

„Takvo tumačenje ovog člana zakona već donosi štetu svakom školskom kolektivu. Nedopustivo je da nastavničko vijeće nema pravo da se izjašnjava o validnosti neke molbe ili prigovora na ocjenu. Takvim mišljenjem nastavničko vijeće je izgubilo nadležnost da odlučuje o opravdanosti prigovora na zaključnu ocjenu“, ističe Ražnatović.

On je objasnio da ocjenu daje nastavni profesor, ali da je zaključuje odjeljensko vijeće, a verifikuje nastavničko.

(Analitika)

loading...
Tagovi

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
Close
Close