Cipras: Grčka će odlučiti o sopstvenoj sudbini - Volim Podgoricu

Cipras: Grčka će odlučiti o sopstvenoj sudbini

U prezaduženoj i mjerama štednje iscrpljenoj Grčkoj od jutros je u toku referendum o prihvatanju uslova međunarodne trojke kreditora za dobijanje finansijske pomoći, a ankete pokazuju da podjednako ima onih koji će glasati za prihvatanje uslova a time i nove mjere štednje, i onih koji će prkosno odbiti ponuđeno.

Biračka mjesta otvorena su jutros u sedam sati po lokalnom vremenu, a građani će moći da glasaju do 19 sati. Prvi preliminarni rezultati, kako je najavljeno, biće objavljeni oko 21 sat.

Britanski BBC ocjenjuje da je današnji referendum krucijalan, da na njemu može da glasa oko 10 miliona ljudi i dodaje da se nekoliko zvaničnika Evropske unije veoma oštro usprotivilo prošlonedjeljnoj, nagloj odluci Grčke da održe referendum u vezi sa ponudom koja, prema njihovim riječima, više nije na pregovaračkom stolu.

Premijer Grčke Aleksis Cipras koji je zatražio referendum i propagirao odbacivanje ponude povjerilaca, poslije glasanja je izjavio da je danas “praznik” jer je “demokratija pobijedila strah”.

Aleksis Cipras

“Grčki narod danas šalje istorijsku, odlučujuću poruku… (da) volju naroda niko ne može osporiti: ne samo što hoćemo da ostanemo u Evropi, nego i da je dostojanstveno gradimo. Veoma sam optimističan pred sjutrašnji dan”, rekao je Cipras koji je prošle nedjelje najavio da će odmah poslije referenduma otputovati na nove pregovore s povjeriocima u Briselu.

Cipras je na glasačkom mjestu dočekan ovacijama i uzvicima “Oxi, oxi” (ne,ne).

Međutim, vođa opozicione stranke “To Potami”, novinar Stavros Teodorakis koga mnogi vide kao budućeg premijera, izjavio je da je “Cipras stavio karijeru ispred sudbine zemlje.., on je problem, on treba da ode” s dužnosti.

Izjavu Teodorakisa je prenio njemački nedjeljnik “Fokus” i dodao da se Teodorakis nada da će “omladina glasati za Evropu, a protiv balkanizacije Grčke”.

Vođa nekada najveće, vladajuće grčke stranke, socijalističkog PASOK-a, Evangelos Venizelos je rekao poslije glasanja da se nada da “Grčka može da učini korake da bi prevazišla nepravdu, bez igranja istorijskih igara na svoju štetu”.

Trenutni program finansijskih pomoći kreditorske trojke – Evropske komisije, Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Evropske centralne banke (ECB) – istekao je prošlog utorka, pri čemu su banke u Grčkoj zatvorene čitave ove sedmice i ustanovljeni su limiti na povlačenje novca sa bankomata, dodaje BBC.

Grčka referendum

Asošiejted pres podsjeća da Grčka 30. juna nije uspjela da plati svoja dugovanja prema Međunarodnom monetarnom fondu.

Pred građanima se nalazi sledeće referendumsko pitanje: “Mora li da bude prihvaćen plan sporazuma koji su Evropska komisija, ECB i MMF podnijeli Evrogrupi 25. juna 2015, a koji se sastoji iz dva dijela i koji čini njihov zajednički predlog? Prvi dokument se zove: ‘Reforme za kompletiranje trenutnog programa i posle toga’ a drugi se zove ‘Preliminarna analiza održivosti duga'”.

Glasači moraju da zaokruže jednu od opcija – “ne prihvata se/ne” i “prihvata se/da”, pri čemu je, kako ovih dana ukazuje BBC, “ne” stavljeno iznad “da”.

Referendumsko pitanje se smatra komplikovanim, dugačkim i zbunjujućim. BBC podsjeća da je Kanada, nakon referenduma o otcjepljenju Kvebeka 1980. i 1995. godine, donijela zakon kako bi se izbjeglo postavljanje takvih referendumskih pitanja.

Uoči predizborne tišine, ankete su pokazivale da je podjednako onih koji će glasati “za” i “protiv”, ali da 75 odsto ispitanika želi da zemlja ostane u eurozoni.

Grčka referendum

Referendumsko osoblje je jutros žurno pripremalo glasačka mjesta, kako bi ona bila otvorena na vrijeme, a vojni helikopteri su, umjesto brodova, nosili glasačke listiće na brojna grčka ostrva.

Agencija Asošiejted pres ocjenjuje da se Cipras kocka sa sudbinom sopstvene, ljevičarske vlade, koja je oformljena prije pet mjeseci nakon pobede Ciprasove stranke Siriza na parlamentarnim izborima.

Siriza je dobila većinsku podršku naroda zbog protivljenja oštrim mjerama štednje koje su, radi dobijanja finanijske pomoći i spasa od bankrota, prihvatile prethodne vlasti.

Aleksis Cipras

Ciprasova vlada je prošle sedmice raspisala referendum, a Cipras je pozvao narod da glasa protiv kreditorskih uslova za dobijanje novog programa pomoći jer bi, prema njegovim rečima, takav ishod ojačao njegovu pregovaračku poziciju u borbi za dobijanje povoljnijih uslova, dok bi prihvatanje uslova značilo – kapitulaciju pred njihovim oštrim zahtjevima.

BBC podsjeća da je Evropska komisija, jedna od pripadnica kreditorske trojke, zatražila od Grčke da podigne poreze i sasječe socijalna davanja kako bi mogla da vraća dugove.

Cipras i njegov ministar finansija Janis Varufakis pružili su snažne naznake da će se povući sa položaja ako građani Grčke odluče da prihvate uslove kreditorske trojke.

Prethodna nedjelja protekla je u znaku frenetične predreferendumske kampanje, a oba tabora – “da” i “ne” – održala su u petak uveče istovremeno velike predreferendumske skupove kojima su prisustvovale desetine hiljada ljudi.

Grčka referendum

Svjetski mediji pišu da grčka opozicija optužuje Ciprasa da dovodi u opasnost članstvo Grčke u eurozoni i da bi većinsko zaokruživanje “ne” moglo voditi izbacivanju zemlje iz nje.

Varufakis je juče, pak, izjavio da Evropska unija “nema pravnog osnova” za izbacivanje Grčke iz eurozone, a optužio je kreditore da uoči referenduma seju seme straha.

“Zašto su nas primorali da zatvorimo banke? Pa, da bi usadili strah u ljude. A širenje straha se zove – terorizam”, izjavio je Varufakis za španski El Mundo.

Asošiejted pres ocjenjuje da Ciprasa, bez obzira na rezultate referenduma, očekuju velike nevolje i neizvesnost u pogledu toga da li će uspjeti da isposluje povoljniji sporazum sa kreditorima – zbog nepovjerenja prema njemu.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com