Grci su u najvećoj frci IKADA, ali OVOGA se ne odriču, pa makar gladovali! - Volim Podgoricu

Grci su u najvećoj frci IKADA, ali OVOGA se ne odriču, pa makar gladovali!

Grčka trenutno prolazi kroz jednu od najgorih ekonomskih kriza modernog doba, ali za njih je kafa gorivo kojeg ne mogu da se odreknu u noći pred referendum koji će odrediti njihovu budućnost u Evropi.

Pogođeni smanjenjem plata i penzija, povećanjem poreza i rastom nezaposlenosti, Grci svih staleža trenutno su “natjerani” na štednju. Ali većina njih nije spremna da se odrekne njihovog zaštitnog znaka “Frapea”, koji u Atini košta od dva do pet evra – više nego prosječna kafa u u većini drugih zemalja u okruženju.

– Grci su spremni svega da se odreknu, ali ne i kafe – rekao je vlasnik jednog kafića u Atini.

Njihov poseban odnos prema kafi traje već dugo vremena unazad, pa su takom tokom Drugog svetskog rata u nedostatku kafe obrađivali seme leblebije kao zamjenu.

Pet dana od zatvaranja banaka, građani su uskraćeni za podizanjem gotovine sa svojih računa, a to je dodatno smanjilo potrošnju, a izgledi pune skale nakon finansijskog kolapsa znači da mnogi Grci ne znaju koliko će novca imati u novčaniku poslije sutrašnjeg referenduma.

– Ne vjerujem da će se Grci odreći evra. A ukoliko se to desi, uvozna kafa poput espresa će stvarno postati skuplja, pa će i cijene u lokalima skočiti – rekao je vlasnik kafića.

Evropski lideri kažu da će glas „Ne“ ukinuti Grčkoj evro kao jedinstvenu valutu, a to će donijeti još veće teškoće za zemlju. Lijevo krilo vlade kaže da Evropa blefira sa takvim izjavama, te da će odbijanje značiti svježe i nove pregovore, kao i pravedniji dogovor.

Oko deset odsto Grka je do zadnjeg časa neodlučno kada je riječ o referendumu, a prema istraživanjima, većina njih o tome je diskutovala uz kafu.

– Naravno da ću donijeti odluku uz kafu. Kako da donesem odluku o tako važnoj stvari, a da ne porazgovaram sa svojim prijateljima uz dobar hladan frape? – rekao je Markos (45).

Sedamdesetšestogodišnja Kristina Zidou se slaže.

– Našli ste savršen primjer osobe koja ne može da donese odluku bez razmatranja iste uz kafu – rekla je ona.

 

(24sata)

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com