Mihailo osveštao crkvu Ivana Crnojevića - Volim Podgoricu

Mihailo osveštao crkvu Ivana Crnojevića

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve (CPC), sa sveštenstvom, osveštao je danas na Cetinju crkva Svetog Ivana Prepodobnog Crnojevića. Nakon osvećenja upriličena je litija do spomenika Ivanu Crnojeviću, gdje su položeni vijenci.

Riječ je o prvom vjerskom objektu Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) izgrađenom nakon njene obnove.

Vijence na spomenik osnivaču grada položili su gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović, predsjednik Skupštine Prijestonice Cetinje Jovan Martinović i predsjednik Senata Prijestonice Cetinje dr Milovan Janković.

“Težnja gospodara Ivana Crojevića slobodi, u nasljeđe nam je trajno ostavila nebrojene tragove, danas svijetle tačke u našoj daljoj istoriji – bez čijeg sjaja danas ne bi bilo ni Crnogoraca, ni Crne Gore. A među njima – uvijek najveće i najznačajnije bilo je Cetinje. Podignut da iz njega vaskrsne Crna Gora, da se, polazeći sa njegovog kamena, dobiju bojevi sa nadmoćnijim i većim – ovaj je grad kroz vjekove pratio djelo svog stvoritelja i ostao na njegovom tragu. Tragu ponosa i hrabrosti”, kazao je gradonačelnik Bogdanović, čestitajući pritom sveštenstvu i vjernicima na današnjem osvećenju Crkve Svetog Ivana Prepodobnog Crnojevića.

Današnjim događajima prisustvovali su brojni posjetioci, među kojima i ministarka nauke u Vladi Crne Gore Sanja Vlahović, predstavnici državnih institucija, poslanici Skupštine Crne Gore, predsjednici i predstavnici lokalnih uprava, kao i predstavnici i sveštenstvo više vjerskih organizacija iz države i inostranstva.

Povodom osvećenja crkve svetog Ivana Crnojevića danas na Cetinju, ranije danas predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić uputio je čestitku mitropolitu CPC Mihailu, sveštenstvu i vjernicima CPC.

(rtcg)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com