Prestali ste da jedete hljeb: Evo šta radite svom tijelu! - Volim Podgoricu

Prestali ste da jedete hljeb: Evo šta radite svom tijelu!

Hljeb je bomba koja dolazi u puno različitih oblika od kojih su neki štetni za naše tijelo i liniju, dok drugi zaslužuju samo riječi hvale. Saznajte šta će se dogoditi s vašim tijelom ako iz ishrane u potpunosti izbacite bijeli hljeb.

Izgubićete kilograme uzrokovane vodom

Hljeb je prepun ugljenih hidrata, a naglo izbacivanje istih iz prehrambenih navika na vašem se tijelu primjećuje gotovo trenutno i to u obliku gubitka kilograma. Ipak, nije riječ o instant mršavljenju već o gubitku vode koja se nakuplja u tijelu.

Tijelo skladišti ugljene hidrate u obliku glikogena, mliječne kiseline koja sakuplja vodu. Svaki gram ugljenih hidrata zadržan u tijelu, zadržava i vezuje tri do četiri puta više vode od svoje težine.

Nećete više stalno biti gladni

Prerađeni ugljeni hidrati, kakvih je prepun bijeli hljeb, u vašem organizmu uzrokuju nagli porast šećera u krvi koji potom vrlo brzo pada. Ove lude promjene mozgu šalju nejasne i nagle signale koji povećavaju osjećaj gladi i žudnju za hranom zbog čega se debljamo.

Ali to ne znači da iz vaše ishrane morate u potpunosti izbaciti hljeb, već da prazne kalorije iz bijelog hljeba zamijenite onim napravljenim od cijelih žitarica koje regulišu i balansiraju šećer u krvi.

Energija će vam porasti, a probava se poboljšati

Za razliku od integralnog ili crnog, bijeli hleb ne sadrži vlakna koja su preko potrebna za normalan rad crijeva i probave. Upravo zbog toga takva hrana uzrokuje zatvor i probleme s probavom. Nakon što izbacite bijeli hljeb iz ishrane i u svakodnevnu ishranu uvrstite cijele žitarice probava započinje normalan i olakšan rad.

Isto tako, ugljeni hidrati su hrana i gorivo za mozak. Ako su oni kvalitetni, mozak radi normalno, bez smetnji, no ako hrana za mozak nije zdrava, tijelo reaguje negativno, te se pojavljuje osjećaj malaksalosti i umora.

(Stil)

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com