ZAVRŠEN REFERENDUM: Prema anketama Grci rekli NE - Volim Podgoricu

ZAVRŠEN REFERENDUM: Prema anketama Grci rekli NE

Protivnici predloga međunarodnih povjerilaca su na referendumu pobijedili sa 52 odsto glasova, ukazuju ankete koje su večeras objavili grčki mediji. Prvi preliminarni rezultati biće objavljeni oko 20 sati.
Grčka

Grčka, Foto: Tanjug/AP

U Grčkoj je u 19 sati završen referendum na kojem su se izjašnjavali o predlogu medjunarodnih povjerilaca. Glasačka mjesta su bila otvorena jutros oko 7 sati, a na referendumu je pravo glasa imalo je 9.855.029 birača koji su se sa “da” (Nai) ili “ne” (Oxi) izjasnili na ukupno 19.159 biračkih mjesta širom Grčke.

Kako je javila “TV Antena”, protiv predloga evropoverilaca glasalo je 52 odsto Grka, a za je bilo 48 odsto.

Televizija “Mega” javila je da je protiv predloga evrokreditora bilo 51,5 odsto glasača, a za je glasalo 48,4 Grka.

Poslednja istraživanja javnog mnjenja sprovedene tokom referenduma i dvije izlazne anketa nakon zatvaranja birališta sugerišu da je većina Grka izašlih na birališta zaokružila opciju “ne”.

Tri izlazne ankete koje su sprovele GPO, Metron Analizis i MRB ukazuju da su protivnici predloga grčkih povjerilaca vode za tri procentna poena.

Grčka vlada želi da nastavi pregovore sa međunarodnim kreditorima kako bi se što prije postigao dogovor, izjavio je portparol grčke vlade Gabrijel Sakelaridis.

– Grčki narod je pokazao da “ne pristaje na ucjene – izjavio je ministar odbrane Grčke Panos Kamenos nakon objavljivanja televizijskih anketa po završetku referenduma koje ukazuju da su u prednosti protivnici predloga medjunarodnih kreditora.

– Grčki narod je dokazao da ne pristaje na ucjene, teror, prijetnje. Demokratija je pobijedila – napisao je Kamenos, lider jedne od partija u vladajućoj ljevičarskoj koaliciji, na svom Tviter nalogu.

Grčka vlada ne razmatra štampanje nove valute, rekao je koordiantor pregovora Atine sa kreditorima Euklid Cakalotos po zatvaranju birališta u Grčkoj, nakon što su grčki mediji, na osnovu anketa, objavili da su Grci na referendumu, većinom glasova, odbacili predlog medjunarodnih kreditora.

– Ne pregovaramo o paralelnoj valuti. Ne mislim da će nas oni (evrozona) izbaciti. Mi smo spremni da se sastanemo s njima još večeras – rekao je Cakalotos za grčku televiziju Star.

Zvaničnici evrozone su poručili da bi “NE” na referendumu otežalo Evropskoj centralnoj banci (ECB) da grčkim bankama pruži finansijsku podršku od koje one zavise. Frans pres je večeras javio da će se ministri finansija evrozone sjutra sastati kako bi razmotrili situaciju nakon referenduma.

Sakelaridis je naveo da grčka vlada želi da nastavi pregovore sa međunarodnim kreditorima kako bi se što prije postigao dogovor.

– Pregovori koji će početi moraju da se okončaju veoma brzo, za 48 sati. Učinićemo sve da uskoro postignemo dogovor – rekao je Sakelaridis grčkoj televiziji nakon okončanja referenduma.

Referendum u Grčkoj

Referendum u Grčkoj, Foto: Tanjug/AP

Posljednji put Grci su na referendumu glasali pre 41 godinu, 1974., kada su odbacili obnavljanje monarhije poslije pada hunte “crnih pukovnika”.

Održavanje referenduma o sporazumu sa evropskim vladama, Evropskom unijom (EU) i Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), inicirao je grčki premijer Aleksis Cipras.

Glasanje je organizovano za samo devet dana.

Referendumsko pitanje je glasilo: „Da li da se prihvati nacrt sporazuma koji je predstavila Evropska komisija, Evropska centralna banka i Međunarodni monetarni fond na sastanku Evrogrupe 25. juna i koji se sastoji od dva dokumenta a sačinjava jedinstven predlog? Prvi dokument je naslovljen Reforme za dovršetak aktuelnog programa i poslije njega, a drugi Preliminarna analiza održivosti duga“.

Povjerioci Grčke zahtijevaju reforme u zamjenu za produženje sporazuma o paketu pomoći do novembra, ali je produženje odbijeno, a program pomoći okončan kao što je planirano 30. juna, nakon prošlonedeljne propasti pregovora grčke vlade i kreditora.

Grčka vlada nije željela da prihvati ovaj predlog bez konsultovanja graĐana, a Cipras ga je nazvao “ultimatumom” i ucjenom, dok na drugoj strani evropski zvaničnici ističu da se radi o “velikodušnoj ponudi”.

Referendum je protekao mirno, a besplatan gradski prevoz, kao i privremena obustava naplata putarine na autoputevima olakšala je građanima dolazak na biračka mjesta.

(24 sata)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com