OSTAVKA VARUFAKISA: Nosiću gađenje kreditora s ponosom! - Volim Podgoricu

OSTAVKA VARUFAKISA: Nosiću gađenje kreditora s ponosom!

Neočekivano, iz Grčke je, nakon jučerašnjeg refernduma na kome su Grci ubjedljivo rekli “ne” novom stezanju kaiša, i odbili zahtjeve evropskih kreditora,  ministar finansija Janis Varufakis objavio je da –  podnosi ostavku!

Varufakis je odluku objavio na svom blogu i Twitteru. On je kako je napisao podnio ostavku “da bi olakšao premijeru pregovore sa stranim povjeriocima”.

U potezu koji bi mogao da izazove dodatne probleme o ulozi drugih evropskih lidera na unutrašnju politiku u Grčkoj , Varufakis je rekao da je bio upoznat sa željama “nekih evropskih učesnika” da on ne učestvuje u nastavku pregovora sa kreditorima.

“Nedugo nakon objave referendumskih rezultata, dobio sam informaciju da postoji određena sklonost evropskih zvaničnika i njihovih partnera za mojom odustnosti na sastancima. Ideja je to koju premijer Aleksis Cipras smatra potencijalno korisnom u postizanju dogovora. Upravo stoga, danas napuštam mjesto ministra finansija“, napisao je Varufakis.

On je dodao da smatra svojom obavezom da promogne Ciprasu u iskorišćavanju, kako god on to želi, kapitala kojeg im je grčki narod sinoćnjim referendumom stavio na raspolaganje.

“I nosiću gađenje kreditora s ponosom“, istakao je Varoufakis.

U zaključku je naveo da će nastaviti podržavati grčkog premijera Ciprasa, novog ministra financija i vladu.

“Superljudski napori za odavanje časti hrabrom grčkom narodu i slavni OXI (NE) tek počinje“, zaključio je Varufakis.

Na osnovu 95,63 odsto prebrojanih glasova, 61,31 odsto glasača je reklo “NE” novom prijedlogu međunarodnih kreditora, dok je 38,69 odsto birača zaokružilo “DA” na juče održanom istorijskom referendumu u Grčkoj.

Izlaznost birača je bila 62, 49 odsto, saopštilo je noćas grčko Ministrastvo unutrašnjih poslova, javila je grčka novnska agencija ANA.

Grčki premijer Aleksis Cipras dobio je odobrenje predsjednika Prokopisa Pavlopoulosa da danas sazove savjet lidera političkih partija da bi ih informisao svom stavu i čuo njihove prijedloge pred novi pregovarački ciklus sa međunarodnim kreditorima koji se očekuje da će uskoro početi.

Grčki ministar ekonomije i koordinator u pregovorima sa međunarodnim kreditorima Jorgos Statakis pominje se kao potencijalni kandidat koji bi danas mogao da zamijeni Janisa Varufakisa, javio je Rojters.

Novi grčki ministar finansija umjesto Varufakisa, koji je jutros podnio ostavku na tu funkciju, biće imenovan nakon sastanka političkih lidera koji treba da počne danas u 10 časova, rekao je portparol vlade u Atini.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com