ALARM! Bez posla skoro polovina mladih u Crnoj Gori - Volim Podgoricu

ALARM! Bez posla skoro polovina mladih u Crnoj Gori

Mladi u Crnoj Gori predstavljaju jedinu starosnu grupu, čija je nezaposlenost dva i po puta veća od prosječne i skoro tri puta veća od nezaposlenosti odraslih, pokazalo je istraživanje NVO “ADP ZID”.

Statistika kaže da je aktivnih mladih od 15 do 24 godina u 2014. bilo blizu 26.000.

“Stopa nezaposlenosti mladih je 45,3 odsto u 2014. i ta cifra je vrlo slična onima iz regiona. Na evropskom nivou je 22, 3 odsto, dakle to je duplo više u odnosu na nas. Ne mora da nas tješi, ali postoje zemlje iz Evrope, kao što su Grčka i Španija, u kojima je stepen nezaposlenosti mladih 53 odsto”, kazala je Svetlana Kijevčanin iz ADP ZID.

Olivera Komar iz Agencije specijalizovane za istraživanje tržišta “De Fakto” navodi da se tokom ispitivanja došlo do zaključka da je važan faktor koji utiče na zapošljavanje mjesto življenja.

“Koliko utiče činjenica da neko živi u Šavniku, ima manja sredstva da se školuje, ima slabiji internet, mora više da radi. Ja nijesam vjerovala da to gdje živite utiče u sredini kolika je Crna Gora, ali se ispostavilo da je tako. Činjenica da živite u nekom dijelu Crne Gore vam prosto daje ili tri metra prednosti ili idete deset metara nazad, drugačija je startna pozicija”, navela je Komar.

Opšti problem je, što se smanjuje broj radnih mjesta, obrazovni sistemi su jako nefleskibilni – samo su neki od zaključaka istraživanja, kaže Komar.

“Ako ste trenutno na Kosovu i imate diploma visokog obrazovaja gotovo da ne možete biti nezaposleni, kod njih je ta stopa oko 0,3 odsto, za razliku od nas gdje imamo problem da oni sa završenim fakultetom nađu posao. Tu vidimo jednu vrstu regionalne razlike”, navela je Komar.

Istraživanje je realizovano u sklopu regionalnog projekta, koji se osim u Crnoj Gori realizuje u BiH, Srbiji, Albaniji, Kosovu, Makedoniji i Turskoj.

Cilj projekta, koji će trajati četiri godine je da se zaštite mladi od marginalizacije, u zavisnosti od socio-ekonomskog ambijenta i mjesta stanovanja.

(RTCG)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com