I ČETVRTI ZEMLJOTRES: Glavatović: Nema razloga za paniku - Volim Podgoricu

I ČETVRTI ZEMLJOTRES: Glavatović: Nema razloga za paniku

Četvrti zemljotres u posljednja 24 sata, pogodio je Podgoricu danas u 11 sati. Seizmološki zavod Crne Gore je registrovao zemljotres od tri stepena Rihtereove skale sa epicentrom 13 kilometara jugoistočno od Glavnog grada. Iako zemljotresi kratko traju, stvorili su nelagodu među građanima. Ipak, kako je rekao u izjavi za CdM direktor Seizmološkog zavoda Branislav Glavatović prostora za paniku i strah nema.

“Prostora za paniku nema, a ni razloga za to, imajući u vidu da je zona u kojoj se događaju ovi zemljotresi poznata i tokom istorije. To je čitav jedan tektonski pravac koji se prostire upravo iz Albanije, pa preko Podgorice, Danilovgrada, ka Bosni”, objašnjava Glavatović.

On podsjeća da smo u prošlosti, upravo na istom području imali slične zemljotrese.

“Upravo u dolini Cijevne, na šest kilometara od Dinoše, imali smo recimo 2010. godine zemljotres od 4,5 Rihterove skale kada je i bilo možda nekih sitnijih materijalnih šteta. Ipak, ovo je uobičajena seizmička aktivnost ove zone, na dužem vremenskom planu i vjerovatno se neće događati ništa značajnije na tom prostoru u bliskoj budućnosti”, poručuje Glavatović.

Ne treba da čudi ni to što se zemljotresi događaju u kratkom vremenskom razmaku.

“Kada se u jednom žarištu započne taj tektonski proces onda jednostavno taj proces kontinuirano teče uz implusivna oslobađanja seizmičke energije tokom jednog perioda koji je proporcionalan snazi tog glavnog zemljotresa. U pitanju su samo pomjeranja tla od nekoliko centimetara, i mogu da traju nekoliko dana”, objašnjava Glavatović.

Na pitanje da li možemo da očekujemo jači potres, Glavatović poručuje da to niko ne može da predvidi.

“To niko ne može da zna, ali treba imati u vidu potencijalnu snagu zemljotresa u ovom području koja iznosi maksimum od 5,5 Rihterove skale. To je gornji nivo, gornji plafon, ali koliki može biti naredni ne može niko da kaže”, zaključio je Glavatović.

Podsjećamo da su juče, na istom području zabilježena dva zemljotresa jačine 3,9, odnosno 2,6 stepeni Rihtera, a jutros oko dva sati desio se još jačine 3,9 stepeni Rihterove skale.

 

(Cdm)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com