AMFILOHIJE ODLIKOVAO RUSKOG GLUMCA: Mnogim vladarima će otpadati meso od kostiju - Volim Podgoricu

AMFILOHIJE ODLIKOVAO RUSKOG GLUMCA: Mnogim vladarima će otpadati meso od kostiju

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije uručio je juče Orden Svetog Petra Cetinjskog Nikolaju Petroviču Burljajevu, ruskom filmskom glumcu i reditelju, kojim ga je Sveti Sinod Srpske pravoslavne crkve odlikovao za nemjerljiv doprinos afirmaciji i očuvanju sveslovenske kulture i svjedočenja hrišćanske istine i ljubavi prema srpskom i sveslovenskom rodu.

Mitropolit Amfilohije je visoko odlikovanje Srpske pravoslavne crkve Burljajevu uručio na kraju Svete arhijetrejske liturgije u ostroškom skitu Jovan do kod Nikšića.

On je podsjetio na misli Fjodora Mihajloviča Dostojevskog da će ljepota spasiti svijet i Andreja Tarkovskog da će to učiniti ljepota i stid.

“Nikolaj Petrovič Burljajev svojom umjetnošću nastavlja i gradi svoje djelo na temeljima te istine koju je izrekao Dostojevski da ljepota spasava svijet. Ali u isto vrijeme i ljepota koja je nosilac stida pred Bogom i pred ljudima“, rekao je mitropolit crnogorsko primorski.

On je kazao da je Burljajev danas jedan od najznačajnih umjetnika i stvaralaca sveslovenske kulture i podsjetio na zavjet Svetog Petra Cetinjskog, čiji sveti lik od danas krasi grudi Nikolaja Butrljajeva, o vjernosti jedinovjernoj, jedinokrvnoj i jedinojezičnoj Rusiji.

“Sveti Petar je čak izrekao i rečenicu: Ko ne bio vjeran Rusiji dabogda od njega živoga meso otpadalo. Šta da mi radimo poslije takvog blagoslova Svetoga Petra Cetinjskoga? I ovaj današnji događaj i dolazak gospodina Burljajeva nije ništa drugo nego plod tog blagoslova Svetoga Petra Cetinjskoga i naše vjernosti tom njegovom blagoslovu preko naše vjernosti svetoj Rusiji i svetoj slovenskoj pravoslavnoj kulturi“, kazao je mitropolit Amfilohije.

Zahvaljujući na odlikovanju Burljajev je rekao da ovo priznanje ne doživljava kao ličnu nagradu već kao nagradu i nadu srpskoga naroda na Rusiju.

“Ja kao grešni i nedostojni čovjek mogao bih da radim i mnogo više. Ali sve što sam radio i radim kroz cijeli svoj život je u ime Gospoda i otačastva, jer ne postoji ništa važnije za svakoga od nas nego da budemo vjerni Gospodu svome i otačastvu svome“, kazao je Burljajev.

Burljajev je kazao da u činjenici što prima odlikovanje na veliki praznik Rođenje Svetog Jovana Krstitelja vidi simboliku.

“Vaši preci su se borili protiv osmanskoga ropstva, i car Lazar i despot Stefan, i Sveti Petar Cetinjski, ali moram reći i to da će mnogima od vaših vladara otpadati meso od kostiju. Mi možemo samo da ih žalimo. Kako da ih žalimo kada svoj narod vode adskim putem, kada igraju zajedno sa satanom, kada izdaju sopstveni narod, kada dijele sopstveni narod, kada siju mržnju u svom jedinstvenom srpskom narodu, kada iz školskih udžbenika pokušavaju da izbace sunce srpske literature poput velikog Njegoša, kada siju mržnju prema ruskome narodu, kada se klanjaju onima koji uništavaju srpski narod. Takvih Judinih sinova je bilo, a ima ih i danas, istina u mnogo manjem broju, i u Rusiji“, rekao je Burljajev.

 

(CDM)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com