CIPRAS ISPRAĆEN OVACIJAMA: Evo šta je poručio evropskim parlamentarcima! - Volim Podgoricu

CIPRAS ISPRAĆEN OVACIJAMA: Evo šta je poručio evropskim parlamentarcima!

Diskusija o Grčkoj bila je tako žučna da je Manfred Veber čak rekao grčkom premijeru da ne laže.

Sjednica u Evropskom parlamentu posvećena grčkoj dužničkoj krizi, na kojoj se evroposlanicima u dva navrata obratio premijer Grčke Aleksis Cipras, trajala je nešto više od tri i po sata, bila je žučna i povremeno su se čule i uvrede.

Cipras se prvi put obratio evorposlanicima na početku, priznavši da njegovoj zemlji za krizu nisu krivi “zli stranci”, nego prethodne vlade i politika po kojoj krediti zapravo nisu išli grčkom narodu, nego stranim bankama.

Evroposlanici su jako oštro reagovali na njegov govor i uslijedila je burna diskusija, koju možete pogledati ovdje.

13:10 – “Ova debata trebalo je da se desi ranije”, kazao je premijer Grčke Aleksis Cipras u završnom obraćanju poslanicima EP:

“Prošle nedelje većina evroposlanika tvrdila je da pobjeda “ne” na referendumu znači “ne” Evropi. Ali, moja vlada nema tajni plan da izvede Grčku iz evrozone”, nastavio je on.

“Naravno da moramo da uradimo više, ali i tražimo pomoć da bismo to mogli da uradimo”, poručio je Giju Verhofštatu.

“Moramo da poštujemo zakone evrozone. Ali imamo i pravo na izbor. Ako suverene vlade nemaju pravo da odlučuju o porezima u sopstvenoj zemlji, nema potrebe da budu birane”, nastavio je.

“Potpuno se slažem sa stavom da Evropski parlament treba da ima jaču ulogu u evropskoj demokratiji. Kako je moguće da imamo tri institucije – ECB, EU i MMF – a sa planom za kredit izađe MMF, a ne Evropski parlament? Od nas se traži da razgovaramo s tri različite institucije, a one često imaju drugačija, suprotstavljena mišljenja”, rekao je.

“Gospodine Veber, najsnažniji izraz solidarnosi u istoriji moderne Evrope dogodio se 1953, kad je vaša zemlja izašla iz dva svjetska rata, a Evropa, evropski narod, pokazali su najveću solidarnost. Otpisali su 60 odsto duga Njemačkoj”, odgovorio je njemačkom evroparlamentarcu Manfredu Veberu, koji ga je ranije napao da laže.

“Shvatamo da se ova debata ne tiče samo jedne države. Riječ je o sudbini naše zajedničke platforme: evrozone i Evrope… Vrijeme je da upregnemo se snage. I sjutra ćemo donijeti konkretna rješenja za poštene i sveobuhvatne reforme, zaključio je Cipras i izašao iz Evropskog parlamenta ispraćen ovacijama.

13.04 – “Slažem se da mi u ovom domu nemamo pravo da krojimo kapu Grčkoj i bilo kojoj državi, ali niko nema pravo ni da neodgovorno troši novac poreskih obveznika drugih članica, pogotovo ne onih koje nemaju ni upola velike plate kao što imaju Grci. Znali su da su neki krediti lihvarski, a opet su ih prihvatili”,  Rekla je Ruža Tomašić, evroposlanik iz Hrvatske.

12:20 – “Nešto je trulo u državi Grčkoj, ali nešto je trulo i u EU. Na početku se desio prvi grijeh – stvaranje monetarne unije, a danas žanjemo šta smo posejali… U odnosima Grčka-EU bili smo svjedoci brojnih poslednjih rundi pregovora, pa znamo da riječ “poslednja” ne znači poslednja, nego ništa drugo…”, rekao je Rišard Legutko (ECR).

“Pa ako se ovo pozorište nastavi, mislim da će nam biti sve nejasnije koga i šta pokušavamo da spasimo. Da li spasavamo monetarnu uniju, grčko društvo, kredibilitet vlade, kreditore, reputaciju Angele Merkel ili mogućnost da unija bude još čvršća? Jer sve ovo ne možemo da spasimo. Nekih žrtava mora biti”, završio je on…

(kurir.rs)

2 komentara

  1. Excellent read, I just passed this onto a friend who was doing some research on that. And he actually bought me lunch because I found it for him smile Thus let me rephrase that: Thank you for lunch!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com